Нов проект ще обединява млади българи, успешно завършили престижни университети и получили реализация в чужбина.

В двореца „Врана“ бе обявено учредяването на клуб „Милениум“ под патронажа на Симеон Сакскобургготски.

Той призова младите да се върнат и да инвестират знанията си в страната и особено в държавната администрация и науката, предаде репортер на bTV.

В клуба участват българи, които следват и работят в чужбина, както и такива, които са се завърнали в страната с различни политически и обществени възгледи. 

„Открихме, че имаме приятели и познати във всички световни столици, корпорации, държави. Много се говори как този ресурс може да бъде включен в ползва на България, а не да бъде отписан като бройка, която е напуснала страната и няма да се върне“, казва 25-годишният Румен Чолаков, който завършва история в Кеймбридж, а след това – и право. Сега работи в нюйоркски филиал на известна лондонска адвокатска кантора.

„Много хора категоризират България като несигурна страна. Аз виждам тази несигурност като голям потенциал за реализиране“, коментира автомобилният инженер Иво Блажев.

Младите искат да направят и връзка с тези, които са останали тук и искат промяна.

„Аз бих го нарекъл международен мисловен кръг, който може да има политически, икономически, обществени идеи и мнения“, казва Румен.

По думите на Сакскобургготски независимо с какви мотиви, много от младите хора са тръгнали да учат в чужбина, то резултатът за обществото ще е положителен.

Той напомни, че когато през 2001 г. е поканил тогава т.нар. юпитата да се върнат в България, е имало притеснения дали тези хора ще се справят.

Смятам, че те са се справили отлично с това предизвикателство. Почти неусетно започнаха да въвеждат друг манталитет, други идеи и новаторски разбирания в управлението, каза Сакскобургготски.

Модернизацията не се постига само с пожелателни изказвания, охкания, критики, но и с личния пример, отбеляза той.

Младежите хвърлиха ръкавица на държавните институции – престижни чужди дипломи за висше образование не се признават у нас. Първите клубове вече са разкрити в София, Лондон, Париж, Франкфурт.