Бившият премиер Симеон Сакскобургготски не желае да се кандидатира за президент. Това съобщиха в студиото на „Тази неделя” бившите „царисти” Анелия Атанасова и Огнян Герджиков.

„Той не желае, колкото и да ми е мъчно, тъй като губим национален капитал. В цял свят той е изключително популярен и уважаван, само у нас направихме така, че да загуби влияние”, посочи бившият председател на Народното събрание ден, след сбирката на някои от знаковите кадри на НДСВ 15 години след появата й в политическия живот.

„Очевидно е, че има огорчение. Както хабим природните си ресурси, така хабим и човешкия си ресурс”, отбеляза още Герджиков. Според него голямата ни слабост като нация е, че не умеем да ценим това, което имаме.

Атанасова определи Сакскобургготски като „една изключително обединителна фигура, която няма аналог в българския политически живот”, която „за отрицателно време направи своите големи достижения”. Тя припомни, че по време на управлението на НДСВ беше обединена и Българската православна църква, което е помогнало много за международното реноме на страната ни.

Според Герджиков, без Сакскобургготски, България днес нямаше да е в Европейския съюз.

И според двамата „подводни камъни” са довели до това днес НДСВ да е почти изчезнала от политическия небосклон. Ексшефът на НС посочи, че са започнали като експерти ентусиасти, а не като партийна формация и така и не създали силни структури по места – за разлика от „тези, които са закърмени с партийност”.