Решаващата роля на Волен Сидеров в управлението на България поставя лидерите и на ГЕРБ, и на БСП под огромен натиск от ръководствата на европейските партийни фамилии. Това заяви в предаването „Тази сутрин” проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване" и бивш зам.-шеф на ЦИК.

„Ако Станишев продължи да стои в същата лодка с някои хора, ще коства европейската му кариера. На лидерите ще бъде затворена вратата към Европа”, прогнозира проф. Константинов на фона на приближаващите избори за Европейски парламент.

Журналистът Илиана Беновска обясни, че председателят на „Атака” се намира в позиция „Аз позволявам”. „Докога ще търпим това и ще приемаме тезата на БСП и ДПС, че „това е волята на народа”?” попита тя.

Беновска попита каква е „финансовата и политическата цена” на подкрепата на Волен Сидеров и „Атака” и призова главния прокурор да провери това. „Защо този субект да бъде онзи, който ще крепи парламента, и ако той изкапризничи, Народното събрание ще престане да работи”, попита тя и настоя за обяснение за отсъствието на ГЕРБ в експертния кабинет и в ръководството на парламента с уточнението, че въпросът е принципен за първата политическа сила, а не конкретно за партията.

Проф. Константинов подчерта, че скандалът, предизвикан от Волен Сидеров на борда на самолета за Варна, може да се разглежда като тероризъм. „При сложни метеорологични условия всеки супер скандал на борда може да бъде смятан за терористичен акт, защото може да предизвика смущения сред екипажа. Голяма част от скандалите на борда са предизвикани от хора, които се страхуват да летят”, коментира той.

„Ако някои хора са влезли в политиката, без ние да знаем с какъв психологически профил са – да се направят тестове за психологично състояние, както и за интелект и квалификация”, предложи Илиана Беновска.

Според проф. Михаил Константинов, ако сега се проведат предсрочни избори, настоящото управление просто ще се стабилизира, защото ГЕРБ няма да получи повече от около 90 депутати, а „Реформаторският блок никакъв го няма”.

„Хората не биха били мотивирани да отидат нито на предсрочни, нито на редовни избори. Постове се договарят на безпринципна основа, а един дирижира ситуацията. За каква промяна се говори, при условие, че ние не реагираме на ситуацията”, допълни Илиана Беновска.