Волен Сидеров кани Сретен Йосич в Комисията по корупция, за да разкаже в какво са се изразявали взаимоотношенията му с Бойко Борисов. Това съобщиха от пресцентъра на националистическата партия.

Сидеров заяви, че е чул, че Борисов го е страх от Йосич и затова трябва да се знае какви са обвързаностите му с тази фигура, добавят още от „Атака” без да уточняват откъде лидерът й е „чул”.

От една страна поканата на Сидеров към Сретен Йосич трябва да се разглежда с голяма доза съмнение, най-малкото защото няма данни сръбският мафиот да е излязъл от затвора, където изтърпява 15-годишна присъда. В началото на годината имаше публикации, че „балканския крал на кокаина” ще излезе на свобода предсрочно заради болно сърце, но тези твърдения не се потвърдиха и Йосич продължава да е в затвора.

От друга страна Сидеров далеч не е първият, който „страхува” Борисов със Сретен Йосич. „Пионер” в това начинание е сегашният заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров от ДПС. Иначе в изявлението на пресцентъра на „Атака” Сидеров е цитиран да обявява, че той и партията му не подкрепят правителството. Нещо повече: „Процесите говорят, че ГЕРБ, БСП и ДПС са в едно задкулисие. Истерично се търси начин ГЕРБ да се спогоди с ДПС и БСП и да осигури присъствие в пленарната и да работят общо за гласуване на закони”, заявява Волен Сидеров.

В края на мандата на тройната коалиция Христо Бисеров оглави парламентарна комисия, която трябваше да разследва връзките на тогавашния столичен кмет Бойко Борисов със Сретен Йосич. Формалният повод за създаването на този парламентарен орган бе изказването на Йосич пред съда в Белград, че докато е бил в България е имал закрила от Бойко Борисов (тогава главен секретар) и Николай Гигов.

За всички обаче бе ясно, че целта й е да злепостави софийския кмет и главен претендент за премиер тогава Бойко Борисов.

На 24 април 2009 г. в парламента Христо Бисеров изнесе пред медиите съдържанието на засечен със специални разузнавателни средства разговор на „български подземен бос” ден преди задържането на сърбина в центъра са София. Тогава Бисеров заяви, че в разговора въпросният човек казва репликата „Бойко взе парите”.

“Не знаем кой е Бойко, какви са тези пари, но думите са казани ден преди арестуването на Сретен Йосич и материалите от този разговор са именно по делото на Сретен Йосич”, добави тогава Бисеров. Той не уточни кой е „подземният бос” и с кого е воден разговорът. Неофициално обаче още на следващия ден изтече информацията, че „босът” е сикаджията Милчо Бонев – Бай Миле, показно разстрелян няколко години по-късно.

Освен това тогава стана ясно, че репликата „Бойко взе парите” си има и продължение и то е „Не стигнаха до варненеца”. Също неофициално в близки до управляващите по това време медии се появи и уточнение кой е варненецът, а именно – Никола Филчев.

Тук трябва да се отбележи, ако случайно някой е забравил, че Борисов многократно се е хвалил, че именно той е намерил и арестувал Йосич в България.

От оповестените от Бисеров през 2009 г. данни обаче става ясно, че цялата операция по задържането на сърбина в страната ни е реализирана от холандските и австрийските служби.

В крайна сметка комисията на Бисеров не постигна целта си – да дискредитира Борисов до степен, в която резултатите от изборите няма да му позволят да сформира правителство.

Впрочем докато вървеше делото „Килърите” на първа инстанция подсъдимият Янко Попов - Туцо, за когото се знае, че е бил изключително близък до Бай Миле, пред съда заяви, че е присъствал на срещи между Бойко Борисов и Сретан Йосич на Боровец.

Трябва да се уточни, че преди от парламентарната трибуна преди няколко месеца Борисов да обвини Доган в поръчителство на убийството му, Христо Бисеров припомни, че лидерът на ГЕЛБ е призоваван като свидетел в Белград по делото срещу Сретан Йосич.

Действително Борисов имаше призовка от сръбската прокуратура, по силата на която трябваше да се яви в съда в Белград през октомври 2009 г. По това време обаче той вече бе премиер и с този мотив отказа да се яви на делото.

На този фон намерението на Сидеров да притопли мухлясал „ченгеджийски сценарий” може да бъде обяснено с поведението му от часовете след изборите на 12 май.