Лидерът на "Атака" Волен Сидеров представи своята версия за скандала на летището във Варна на 6 януари на специална пресконференция в централата на „Атака”. Той отрече да е удрял полицай, оправда нападките и словесната агресия към френския културен аташе Стефани дьо Мартие с обида по адрес на българите и заплаши със съд.

„За първи път давам изявление какво се случи, тъй като знам, че когато върви досъдебно производство не се дават изявления. Никой в тази държава, обаче не спазва законите и ние не сме длъжни да ги спазваме”. С тези думи Волен Сидеров започна обяснението си.

Волни интерпретации?

„Досега слушахме интерпретации и спекулации. Ето какво се случи: „На 6-ти януари 7 депутати пътуват от София до Варна. Целта е митинг, който ще се проведе във Варна срещу областния управител. Волен Сидеров и колегите му разговарят, а една дама зад него му казва да се маха с тази мръсна значка пред очите му. Сидеров и прави забележка да не обижда български символи. Тя му отвръща, че българите са прости и не заслужават да са в ЕС. Сидеров й представя карата си на народен представител и моли и тя да се легитимира. Тя отказва. Първоначално тя говори на български после обръща на словашки. После дамата Стефани дьо Мартие отправя неприлична реплика към Сидеров", разказва депутатът.

Сухоземният скандал

Разказът продължава с развитието на конфликта на твърда земя. Сидеров заяви, че на летището конфликтът продължава. В него Димитър Бахнев не участва. Младеж на летището, обаче се обръща към Сидеров и казва „Простак. Мръсник. Ще те смачкам”. Прави му се забележка да не се държи така. В автобуса младежът започва да крещи „Не ме удряйте” без никой да го е удрял. На летището той отива при баща си и при граничните полицай , с които говорят свойски. След това полицаи Колев, Недев и Каталиев започват да извиват ръцете на Сидеров. Скандалът станал, защото никой не пожелал да даде името на момчето, което го е нападнало.

„Никога и по никакъв начин не съм удрял с юмрук по лицето полицая Костадин Колев”, категоричен беше лидерът на „Атака”. По думите на Сидеров този полицай е лъжесвидетелствал и смята да го съди за това. Сидеров добави, че върху думите на полицая се крепи цялата медийна кампания срещу него, както и искането на главния прокурор за сваляне на имунитета му като народен представител.

Попитан ще даде ли имунитета си, Сидеров каза: „Имунитетът не е проблем и никога не е бил. Ние по време на тези пререкания също оказахме съдействие, показахме си картите”, каза Сидеров. Той уточни, че в близките дни ще стане ясно дали ще се откаже от правомощията си.

Волен Сидеров заяви, че никой от депутатите не се е позовал на имунитета си и не са отказали да дадат показания, просто не са им били искани. Той добави, че на 6 януари от ОДМВР Варна е подал жалба за случая на летището към 23.00 часа. „Никой не е съобщил за тази моя жалба. Тя изпреварва и действията на прокуратурата. Но просто никой не е съобщил за нея”.