Лидерът на „Атака” Волен Сидеров и депутатът Десислав Чуколов остават на свобода под парична гаранция от по 6000 лева, реши окончателно Апелативният съд.

Съдът потвърди наложената им мярка от Софийския градски съд.

Сидеров и Чуколов са обвинени в хулиганство за нахлуването им в НАТФИЗ в нощта на местните избори. Те бяха арестувани на среднощно заседание.

Според апелативните магистрати няма опасност двамата да извършат друго престъпление или да се укрият. Те определиха действията им като неприлични, безсрамни, грубо нарушаващи обществения ред, отличаващи се с бруталност, агресивност и явно неуважение към обществото.

И този състав обаче упрекна прокурaтурата и определи задържането им като незаконосъобразно, тъй като е имало и други начини да бъде осигурено присъствието им в съдебната зала. 

Сидеров заподозря, че действията на прокуратурата са поръчка.  

"Mного ясно защо срещу мен - защото съм опозиция, защото преча, от години водя политика, която е против нашата колониална ситуация, защото от американското посолство се бяха заканили да ме унищожат преди няколко години и защото в правосъдната система се изпълняват поръчки понякога”, изтъкна лидерът на „Атака”.

Според съдиите само тежестта на обвиненията не може да е предпоставка двамата да останат в ареста.

Софийският градски съд определи задържането на Сидеров и Чуколов като незаконосъобразно и двамата бяха освободени още същата нощ срещу парична гаранция от по 6000 лв.

Прокуратурата протестира и настоя за най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. На днешното заседание обаче протестът беше отхвърлен.