Тази седмица ще стане ясно дали ще заработи парламентарната комисия, която трябва да провери има ли намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България. Вече има слухове, че комисията ще бъде закрита.

Това е безсмислена и вредна за държавата комисия, коментира депутатът от ГЕРБ Методи Андреев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Снимка: bTV

Макар партията му да подкрепи създаването ѝ, Андреев гласува „въздържал се“.

Според колегата му от БСП Филип Попов „комисията се прекратява, очевидно управляващите се страхуват нещо от тази комисия и то по отношение на Турция“.

БСП подкрепи този орган, защото очевидно изпълнителната власт не си върши работата, каза още Попов.

Андреев коментира, че „България е разположена на такова място на Балканския полуостров, че тук през столетията винаги е имало интереси. Ако спрямо нас няма никакви интереси, това говори лошо за нас, т.е. не сме интересни на никого (...) Когато Русия и Турция са добре, трябва да бъдем изключително внимателни, но когато са в конфликт, не трябва да фаворитизираме едната страна за сметка на другата и не трябва да допускаме влошаване на отношението си с двете страни (...) Ако имаме позиция по този конфликт, то трябва да е нашата национална позиция“.

На въпрос има ли диктовка от Русия тази комисия да бъде закрита, Андреев отговори: „Не смятам, че диктовката е отвън, просто се разбра, че тази комисия няма да даде обективна оценка на това, което се случва. Историята показва достатъчно кой има намеса и кой няма“.

Депутатът припомни за трима изгонени руски и турски дипломати по времето на Иван Костов. Мотивите са били шпионство и връзки с духовници с цел създаване на проруски партии.

Снимка: bTV

Попов призова да не се намесва Русия. По думите му Москва е намесена единствено заради изявлението си, че сме духовно, исторически и културно свързани, както и в изявленията на президента.

Вижте целия разговор във видеото.