Има ли скандал със санкции по програмата за селските райони за рекордните 250 милиона евро? Властта категорично отрича за подобна процедура.

Потърсихме информация от представителството ни в Европейската комисия откъдето обясниха, че има одитни доклади и предложена санкция от 235 милиона евро.В хода на представените аргументи отпада санкция за 97 милиона евро, които са признати, за 100 милиона е направена корекция.

Снимка: bTV

Към момента се разглежда само санкция за 33 милиона евро, въз основа на 3 обединени одита по общинските мерки за периода 2013-2014 г. За тях следващата седмица предстои помирителна процедура между еврокомисията и Държавен фонд „Земеделие”.

Ще връщаме или няма да връщаме?

Премиерът и министрите категорично отричат информацията от пресата да има пари за връщане от програмата за развитие на селските райони.

„Програмата за развитие на селските райони приключи и няма как да бъде спряна. Средствата вече са възстановени в българския бюджет. Информациите са преувеличени и не разполагаме с такава информация”, каза финансовият министър Владислав Горанов, който намекна, че зад сюжета стои БСП.

Снимка: bTV

Програмата приключи успешно в края на миналата година, средствата са възстановени в по-голямата си част, останаха около 4-5 млн. евро за възстановяване, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

„Ако ме питате има ли опасност от финансови корекции по някаква програма, отговорът е да. Ако ме питате за 250 млн. – няма опасност. Това е огромна сума, каквито и нарушения да са правили общини и селски стопани, не виждам кака може да са на такава стойност”, посочи той.

По-рано днес премиерът Борисов също напомни, че по приключилата програма почти всичко е платено:"Борбата с корупцията е едно скандала е друго ако има престъпления прокурорите за това са там Имат само пет милиона да ни плащат по тази програма"

Ще има ли рокади?

Информацията за смяна на директора на фонд „Земеделие” бяха определени от Горанов като спекулативни. Той поясни, че няма пряка връзка между това ,което разследват силовите служби и дейността на Румен Порожанов. Директорът на фонда обяви твърденията за наложени санкции като манипулативни.

Съмнения се появиха заради откритите нарушения от преди две години за купуване на близо 400 луксозни автомобили на стойност над 3 милиона лева, АТВ-та, мотори и дори плавателни съдове, които вместо за туризъм, били ползвани за лични цели.

Преди няколко седмици са наложени санкции на 20 държави, но България не попада в този списък, уточниха още от Европейската комисия.