Пред сериозно изпитание е изправена печатницата на БНБ преди гласуването "2 в 1" тази есен - местни избори и референдум. Печатницата не може да отпечата всички бюлетини в кратките срокове, които има по закон.

За секциите в големите градове трябва да се отпечатат пет бюлетини, като петата е за референдума. Останалите са за кандидатите за кметове на община, кметство, район, плюс листата с общинските съветници.

От месец и половина ЦИК, печатницата на БНБ и финансовото министерство обсъждат кои други две специализирани печатници да се включат на помощ като подизпълнители.

„Това са печатници, които могат да отпечатват ценни книжа. Мисля че едната е „Дунав прес” в Русе, а другата и „Демакс”, обяви Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

Директорът на печатницата на БНБ отказа коментар, но отсега е ясно, че най-голямото напрежение ще бъде в седмицата между първия и втория тур на местните избори. Защото отпечатването на новите бюлетини трябва да започне по едно и също време с решенията за балотажите.

Не бих казала, че ще е трудно, а може би по-бавно, смята обаче Нейкова.

Броят на бюлетините за местните избори и за референдума не може да се прогнозира. За всяка община те ще бъдат различни, а дължината им зависи от броя на кандидатите, които ще станат известни най-рано 45 дни преди 25 октомври.