Възможно е да бъде формирано второ правителство в рамките на настоящия парламент. Това намекнаха отиващият си президент Росен Плевнелиев и отиващият си премиер Бойко Борисов след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на "Дондуков" 2.

Борисов не отрече възможността ГЕРБ да подкрепи кабинет, излъчен с мандата на друга политическа сила, а Плевнелиев отново призова да не се стига до предсрочни парламентарни избори.

Kонституционната рулетка започва от петък, когато ще бъде връчен първият мандат. ГЕРБ и БСП вече декларираха, че ще върнат дадените им мандати за съставяне на кабинет.

Президентът ще избере на кого да връчи третия мандат след още разговори и на тази партия, която даде най- големи гаранции, че ще състави второ правителство в този парламент.

Засега това са Патриотичният фронт и Реформаторският блок. Като причина за това да има второ правителство в този парламент бяха изтъкнати външни фактори - кризата с бежанците и предстоящото председателство на Европейския съюз.

За три часа и половина заседание лидерите на парламентарните партии не сближиха особено позициите си. Стана ясно обаче, че Борисов няма да е отново премиер, но депутатите от ГЕРБ може да  подкрепят на кабинет, съставен от Патриотите или Реформаторите.

"Ние преди две години предложихме коалиция на Реформаторския блок, предложихме и на Патриотичния фронт. Те казаха тогава: "Ние няма да влизаме, не искаме да участваме във властта, само ще подкрепяме дадени решения. Това им го дължа и аз, ако те да направят правителство, да излъчат премиер, министри и всички останали", коментира Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

Той отново заяви, че ГЕРБ ще върне мандата. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също обяви твърда позиция.

"Ще върнем мандата. Ние няма да подкрепим трети мандат в рамките на това Народно събрание", заяви Нинова.

Според председателя на ДПС Мустафа Карадайъ пък в ситуацията няма нищо извънредно

"Конституцията е ясна. В момента основният въпрос е кой носи отговорността и как я носи", каза той.

И Реформаторите, и Патриотите обявиха, че са готови да поемат отговорността.

„Ако президентът Росен Плевнелиев възложи на нас третия мандат, ние ще направим правителство, защото това е доброто за България. Имаме пълното съзнание, че можем да бъдем провалени”, каза в предаването „Лице в лице” съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

"Най-страшното би било да хвърлим България в една жестока криза", коментира Найден Зеленогорски от РБ.

Същите аргументи изтъкна и президентът Плевнелиев. Според него не е добре да имаме месеци на нестабилност и две служебни правителства.

Отсъствието на новоизбрания президент Румен Радев  беше остро критикувано, но лидерът на левицата обясни, че това не е бягство от отговорност, защото Радев не е встъпил в длъжност и няма правомощия да присъства на заседанието.

Снимка: Ладислав Цветков

Патриотичния фронт също обяви, че при реализирането на мандата биха запазили част от успешните министри на ГЕРБ, като тези на туризма, финансите, енергетиката, екологията и регионалното. Запазен ще бъде дори и здравният Петър Москов. Засега с Красимир Каракачанов не са водени разговори да е премиер, каза пред bTV Валери Симеонов.