След „Кумгейт” в Хасково и от ГЕРБ, и от БСП започнаха да вадят компромати за роднински връзки в различни селища. Схемата „батко – братко” е действала през годините и при управлението на други партии.

„Значи, така решихме да ги подредим на масата – роднина, милиционер, роднина, милиционер” – култовата реплика от филма „Опасен чар” от 80-те години на миналия век отеква силно и днес. Тогава беше обичайно да се назначават „наши хора” – така се казваха.

Демокрацията не промени манталитета. На власт идват СДС, но в Хасково назначенията по роднински остават. Съпругата на председателя на групата общински съветници от СДС става юрисконсулт на общината, а братът на кмета поема РИОСВ Хасково, където е шеф и до днес.

През 1995 г. в Хасково отново идват социалистите. Кмет става Атанас Василев, който признава, че в града освен партията, кадруват и приятели. „С мен са разговаряли хора да не би да освободя някой от общинската администрация, защото примерно са познати, или са близки на някого от града”, казва Василев.

16-годишното управление на Георги Иванов в Хасково изобилства от конфликти на интереси и роднински назначения. Служител от фирмата му, сочен като дясната му ръка – Нели Станева влиза в общината като експерт и стига до заместник кмет. Кметската съпруга пък сменя три шефски позиции в държавни и общински структури.

Въпреки че днес партиите се замерят с примери от местната власт, в държавата нещата са сходни. Съпругата на заместник-председателя на парламента от БСП Валери Жаблянов е уволнена през 2009 г. от Трайчо Трайков от поста ръководител на оперативна програма „Конкурентноспособност”. Назначена е в мандата на Сергей Станишев, а Жаблянов отказа коментар пред нашата камера.

Днес от ГЕРБ хвърлиха контраобвинения към БСП. Според тях в община Брегово кметът е назначил на работа близки роднини. Проверка обаче показа, че нито един от хората, влезли в схемата на депутата от ГЕРБ Тома Биков, не е назначен от кмета на общината Милчо Лалов. Там са посочени съпругата му, племенничката му, снаха му и сватовете.

Съпругата му е учителка в детско заведение от 40 години, останалите набедени работят в социални заведения и домашния патронаж като чистач, шофьор на погребална кола и леличка в детската градина.

Подобна схема се появи и за депутата от БСП д-р Цветан Топчиев, чиято кандидатура е издигната от същата община. Според информацията неговата съпруга работи в център за настаняване на хора с умствена изостаналост, а брат му и синът му са в структурите на общинската администрация.

По неофициална информация „замерянето” със схеми и разкрития между ГЕРБ и БСП ще продължи и през следващите дни.