Измененията в Закона за съдебната власт се оказаха първата тема, по която началниците на двете върховни съдилища споделиха едно мнение. Лозан Панов и Георги Колев настояват за корекции в някои текстове, за да се стигне до синхрон между самостоятелността на съдиите и отговорностите на ръководителите им.

Мотивите на двамата обаче, са различни.

„Представете си има избран председател, който има своя концепция, защитена тук, пред ВСС, която концепция обаче например не се споделя от Общото събрание. Как би могъл той да реализира своята административна и управленска политика, ако не може да го направи това и законът не му го позволява. Фактически, се стига до това да имаме изземване на функции без споделена отговорност. Нещо, което според мен, не е баланс”, каза председателят на ВКС Лозан Панов.

Колегата му от административния съд Георги Колев допълни: „Ще има конфликт между решенията, които ще взема в качеството си на административен орган общото събрание, както и административният ръководител, който все още се води такъв”.

Той подчерта, че трябва да стане ясен моделът, по който ще работят съдилищата: „Или да премахнем въобще административните ръководители и да сложим един човек до 6 месеца на ротация и общото събрание да ръководи, или обратното. Трябва да изберем модела – хибриден модел е невъзможен”

И двамата подчертаха, че това е закон, който все пак е подготвен от Христо Иванов.