Началникът на кабинета на министър-председателя Пламен Орешарски - Мария Дивизиева, беше замесена в скандала „Пенгезов”, след като във вторник стана ясно, че и тя ще получи обвинение по разследването, по което станаха обвиняеми съдебните началници Веселин Пенгезов и Петър Петков.

Пенгезов и Петков бяха обвинени за длъжностно присвояване по европейски проект, одобрен от Висшия съдебен съвет през 2008 г. По проекта по Оперативна програма „Административен капацитет” за 700 000 лв. са били усвоени 520 000 лв. След съобщението на прокуратурата Дивизиева посочи, че е изпълнявала задълженията си „професионално и законосъобразно" и че ще бъде в отпуск до изясняване на случая.

Мария Дивизиева е най-високопоставеният член на правителството, който ще стане клиент на прокуратурата, отбеляза в предаването „Тази сутрин” журналистът Стояна Георгиева. „Тя обаче се явява една съпътстваща щета. Основният сблъсък е друг – магистратски и вътрешнопрокурорски”, допълни Георгиева и обясни, че положението в българската съдебна система създава почва за много спекулации в подобни случаи.

По-крайна теза изрази политологът Антон Тодоров, който нарече началника на политическия кабинет на премиера „един от дяланите камъни на задкулисието”.

Стояна Георгиева обясни, че Дивизиева има отношение към случая „Пенгезов” като зам.-министър на държавната администрация, който е отговарял за проектите по Оперативна програма „Административен капацитет”. Именно по тази програма е бил и проектът на съдия Пенгезов и полк. Петков – за изработването на специален софтуер за военни съдилища.

„Дивизиева им е помогнала да измислят механизъм да се замини голямата обществена поръчка с малки, което е честа практика в българската администрация”, обясни още Стояна Георгиева, като подчерта, че въпросният проект е за малко пари на фона на милионите по други проекти и други програми.

„Мария Дивизиева ръководеше ОПАК по времето на министър Николай Василев. Докато той беше на поста, негови близки и роднини основават фирмата „Експат”, чиито дъщерни фирми се оказват бенефициенти по ОПАК”, допълни журналистът Росен Босев.

„Прокурорът, който наблюдаваше делото, имаше изключителни затруднения в първите две години. Когато е призовавал хора на разпит, е получавал обаждания с въпроси какво ще пита свидетелите. Миналата година е докладвал на своите началници и е разбрал, че може да довърши случая – преди това е получавал съвети да го прехвърли на военната прокуратура”, разказа още Босев и посочи, че случайно или не, когато приключва, Веселин Пенгезов се включва в надпреварата за председател на Софийския административен съд.

Докато двамата журналисти поставиха акцента на случая встрани от личността на Мария Дивизиева, политологът Антон Тодоров изрази мнение, че шефката на кабинета на Орешарски със сигурност има сериозен гръб, като преразказа професионалната й биография.

„През 2001 г. на 25 години тя влиза в администрацията като част от кръга „Панайотов”. След това става парламентарен секретар. В Тройната коалиция е зам.-министър. Върви на къса верижка до министър Николай Василев – тези хора са много добри в подбора на кадри, има сериозен гръб и е много дашна в изпълнението на поръченията. През 2007 г. беше шеф на предизборния щаб на Димо Гяуров във Варна, а през 2011 г. шеф на предизборния щаб на Меглена Кунева. Когато един човек е толкова устойчив, зад него има сериозен гръб. Човекът на Васил Божков - Пламен Орешарски е също зад нея, той лично я покани за сегашния й пост”, изреди Тодоров и накрая нарече Мария Дивизиева „пеперудка от цвят на цвят”.

Стояна Георгиева и Росен Босев се разграничиха от твърденията на политолога. „Това, че някой се издига в държавната администрация, може да означава, че хората са добър екип и си имат доверие”, предположи Георгиева и отбеляза, че в такива случаи най-важно е да има стабилно правораздаване, за да се изключат възможностите за подобни конспиративни тези – „защо Пенгезов, защо сега, защо се намесва Дивизиева”.

И двамата журналисти насочиха вниманието към Оперативната програма „Административен капацитет” и посочиха, че прокуратурата трябва да се заеме с нея заради множеството малки фирми с безсмислени предмети на дейност, създадени специално, за да усвояват средства по нея.

„Тя няма как да разклати правителството. Тя и съпругът й Димитър Стоянович нямат политически гръб в правителството. Ако целта е да се покаже, че прокуратурата не дава чадър, тя наистина е „съпътстваща щета”, коментира още Стояна Георгиева.

Защита от Николай Василев

В студиото на „Тази сутрин” бившият министър в правителствата на НДСВ и на Тройната коалиция Николай Василев защити Мария Дивизиева като професионалист. „Познавам я много добре, работил съм с нея 12 години. Не виждам как е злоупотребявала с европари”, заяви той и допълни, че освен предизборните щабове на Димо Гяуров и на Меглена Кунева, тя е оглавявала още два.

Той отрече и твърденията на журналиста Росен Босев за фирмата му „Експат”. „Тя никога не е имала общо с държавни поръчки – в нашата фирма има около 500 инвеститори от които 498 не отговарят на условията за такива поръчки. Никой не е имал нищо общо, камо ли Мария Дивизиева”, посочи Василев.

„Не разбирам какъв е проблемът хора да минават от частния в публичния сектор. Фирмата, в която сме били заедно с Мария Дивизиева, няма общо с публични средства”, допълни още бившият министър.

Той защити и оперативната програма. „До изборите и смяната на правителството през 2009 г. ОПАК беше най-добрата програма – дълго време беше давана за пример не само в България, но и в цяла Европа с над 200% усвояемост”, изтъкна той.

„Ние сме управлявали ОПАК, защото сме били министерство на администрацията. В Министерството на околната среда и водите управляват други. Хората в министерството не знаят кои съдилища са със замиращи функции – ако Пенгезов и Петков са представили добър проект, той е бил одобрен”, коментира още той в отговор на критиките, че проектът на двамата висши началници в бил със съмнителна ефективност заради тясната си специализация.