Жалбите срещу мен са лъжи, които целят дискредитирането на СГС. Това каза пред журналисти председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов след изслушването си пред Висшия съдебен съвет, предаде „Фокус”.

Той призна, че жалбите във ВСС по отношение на начина на ръководене на съда са много, но беше категоричен: „Като съдия и като човек обичам да говоря само и единствено с факти“.

Той бе изслушан във връзка с за изпълнението на препоръките, дадени в Доклада на Временната комисия, създадена с решение на ВСС. Съветът излезе с решение, че препоръките са изпълнени, изрази положително отношение към стореното от ръководството на съда и осъди медийните и политическите нападки към Топалов.

„Ръководството на СГС ще се бори с атаките срещу него с всички средства, с които разполага, но не защото нашата цел е управление на всяка цена, а защото е поело една кауза.”, заяви още магистратът.

По думите му, той е поел СГС в момент, в който съдът е бил в състояние на "свободно падане", а сега темповете и начинът на работа са станали такива, каквито не са били от 10-15 години.

Топалов подчерта, че това е резултат от усилията на цялото ръководство на съда: „Единственото, което ни свързва, не са роднинските връзки , а желанието в Софийски градски съд нещата да се оправят. Осъзнаваме напълно, че въпреки постигнатото за краткото време, в съответствие с дадените от ВСС препоръки, ни чака още много работа“.

По отношение на смъртта на съдия Цветан Ценов, която някои медии свързват с натиск от ръководството на СГС, шефът на градския съд обяви, че ще поиска да бъде изслушан в Етичната комисия на ВСС.