Имаше съмнения за зверска корупция по време на старото ръководство и резултатът е какво – проверява се новото „до дупка” с цел да се намери нещо нередно. Това коментира в студиото на „Лице в лице” председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов по повод разгласените от прокуратурата данни за забавени дела в съда.

Магистратът призна, че има такива случаи, но те са или „от изключителна фактическа и правна сложност – над 700 тома, над 500 стр. обвинителни актове”, или са били поверени на магистрати, които той лично е предложил за наказание от ВСС, но кадровият орган не е намерил нередности в действията им.

Без констатирани нарушения са минали и всички проверки на организацията на работата на съда, извършвани от горната инстанция (Софийския апелативен съд), Инспектората към ВСС и самия съвет. Инспекциите през последната година и половина са толкова чести, че, според Калоян Топалов, в СГС не може да се работи нормално.

„Оставам с впечатлението, че не търсим съдиите, които са се забавили, а търсим пропуски в работата на ръководството”, заяви Топалов.

Той директно нарече изнесените от прокуратурата данни „активно мероприятие”, което цели да убеди обществото, че „всички са маскари” и така да бъдат скрити добрите примери в работата на съдиите. „Не ми е работа, но не видях дали е направена проверка на другите съдилища, дали е направена проверка на прокуратурата дали е приключила в срок досъдебните производства”, коментира шефът на СГС и отбеляза, че почти всички заседания по едно от затлачените над 8 г. дела са били отлагани по искане на прокуратурата.

Топалов запита каква е целта на главния прокурор с оповестяването на данните за забавянията и изпращането им във ВСС, при положение, че има друг компетентен орган (Инспекторатът), който до момента не е намерил нарушения.

Той отбеляза, че оправдателните присъди по знакови дела не се дължат само на решение на съдията да не спази буквата и духа на закона, но и на некачествени обвинителни актове: „Каквото ти вкарат в залата, по това се произнасяш”. Според Топалов съдът е последната брънка по веригата и е най-лесно върху него да бъде хвърлена вината за нечий провал.