Росен Плевнелиев заяви, че неговият подход в политиката е „различен и елементарен” и се води единствено от идеята за отстояване на българските национални интереси. Този коментар бе провокиран от изказване на лидера на ДПС Ахмед Доган, че „търсенето на морал в политиката е вредно за държавата, тъй като за качествата на един политик трябва да се съди по това какво прави за страната, а не дали действията му са морални или не”. Доган казал тези думи пред участници в програма по управленски умения, като цитирал италианския философ Николо Макиавели.

„За мен не е важно кой какви битки води и с кого. Но за мен е изключително важно по националните приоритети да се работи в правилната посока. Ако това не се случи, съм готов да се скарам с всеки”, обясни държавният глава пред журналисти. Плевнелиев подчерта, че се бори за проекти, които имат смисъл и търси конкретни решения.

„Винаги ще сложа аргументи на масата тогава, когато видя заплаха за националните интереси. Виждате темата с енергийната сигурност се засилва, например. От тази гледна точка - дали енергийна ефективност, дали електронно правителство, дали работещи институции, за мен са важни тези приоритети и аз ще следя по тях да няма разнобой. Ако, обаче, политическите партии противоречат на националните приоритети, ако пречат на движението по тях, аз ще се намеся”, посочи президентът.

На въпрос чрез какви механизми точно възнамерява да се бори за интересите на държавата, Плевнелиев отговори, че преди всичко ще води разумен диалог с всички партии и политици. Той подчерта, че между него и премиера има много честни и прями отношения. Тези думи отново бяха индиректен отговор на прогноза, направена от Ахмед Доган, че до три месеца държавният глава рязко щял да се разграничи от Борисов.

„Много пъти съм му казвал не, много пъти сме сядали и сме решавали. Това, което е важно за мен, е, че аз не политизирам и не водя политически битки”, увери още веднъж Росен Плевнелиев.

„Еко” приоритет

Междувременно Плевнелиев показа ангажираност към проблема с глобалното затопляне и необходимостта от заменяне на традиционните автомобили с екологично чисти.

„Убеден съм, че до 2020 г. 10% от автомобилите ще бъдат хибридни и електрически”, прогнозира държавният глава. Заедно с американския посланик Джеймс Уорлик, той направи пробна обиколка около президентството с луксозен електромобил. Плевнелиев е вторият президент в света, след Барак Обама, който е шофирал такава кола – модерна, безшумна и изключително икономична.

„Това е колата на отговорното отношение на сегашното поколение към следващото. Всеки един от нас може да даде от себе си светът да харчи по-малко енергия”, посочи президентът.