Състоянието на армията позволява тя да си върши дейността по трите основни мисии – защита на страната, пазене на мира по света и помагане на хората при бедствия и аварии. Така военният министър Аню Ангелов коментира пред bTV въпроса доколко оборудването на българската войска е в крачка със съвременните стандарти и военни технологии.

По думите на министъра армията ни има неотложна нужда от нов изтребител и той ще бъде набавен в рамките на 3-4 години. „Трябва обаче да се съобразим с финансовите възможности на държавата, защото един нов самолет от този вид струва между 90 и 130 милиона евро”, каза още Ангелов.

Според плановете на Министерството на отбраната до 2015 година България трябва да разполага с няколко модернизирани самолети, които могат да летят поне в продължение на 20 години, макар и купени втора ръка. Иначе руските МИГ-29 имат капацитет поне до 2029 година, увери ресорният министър.

По повод скорошния инцидент с един от самолетите от този тип над базата в Граф Игнатиево, Аню Ангелов заяви, че професията на военния пилот е рискова и подобни произшествия не са изключени. „Инцидентът показа, че трябва да се усъвършенстват правилата и инструкциите. Освен това и самите пилоти не летят колкото е необходимо, по финансови причини, но правим всичко възможно да купуваме повече гориво и така да увеличим часовете за летене”, допълни Ангелов.

Той поздрави армията, семействата на военните и всички българи с днешния светъл празник.

Цялото интервю с министър Ангелов в предаването "Нека говорят... с Росен Петров" можете да гледате тук!