Директорът на болница "Света Анна" в София засега не е сменен, обяви заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков след заседание на Надзорния съвет на НЗОК, цитиран от БНР.

„Директорът на Окръжна болница не може да бъде сменен с еднократен акт на министъра, защото трябва да се проведе Общо събрание, такива са законите на страната. То се свиква и има едномесечен срок, в който се провежда”, обясни той.

Вчера министърът на здравеопазването Петър Москов обяви, че ще смени ръководствата на „Света Анна” и други две болници - "Света Марина" във Варна" и "Свети Георги" в Пловдив. Причината – държали повече от 25 процента от авоарите си в КТБ.

„Съобщението към болниците е ясно: "Купонът свърши!". Не може да продължава безразборното харчене на пари от болниците, а след това държавата да покрива разходите”, каза Москов в здравната комисия в парламента.

Днес стана ясно, че пловдивското лечебно заведение е държало малък процент от капитала си в КТБ.

Зам.-министър д-р Бойко Пенков съобщи, че още седем болници и в момента държат повече от 25% от капитала си в определени банки.

"Всеки месец ги следим, дават отчет къде си държат парите и колко са там вътре, и като видим нещо, което нарушава правилата, веднага ги предупреждаваме да бъде коригирано", каза д-р Пенков.