"Катастрофални последици" очакват българските въоръжени сили, ако не се освободят скоро от зависимостта си от старо руско въоръжение и поддръжката му. Това заявява в интервю за Би Би Си служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По думите му това, че се разчита на остаряла техника от съветско време, за която все още са нужни резервни части и поддръжка от Русия, е резултат от 10-15 години на лошо управление на българските въоръжени сили. В резултат от това, в условията на сегашната конфронтация на НАТО с Русия заради ролята й в конфликта в Украйна, България е принудена да разчита на съседите си Гърция и Румъния за охраната на собствените си черноморски граници.

Критичният сектор е най-вече противовъздушната отбрана, тъй като като всички радари, ракетни комплекси земя-въздух и изтребители са произведени в СССР, а поддръжката, особено на изтребителите, зависи до голяма степен от модернизирането на двигателите и друго оборудване в Русия, продължава Шаламанов.

България в момента отделя само 1,3% от годишния си бюджет за отбрана, посочва Би Би Си. Говорейки за "силната уязвимост" на България заради конфликта в Украйна, Шаламанов отбелязва, че ситуацията, пред която са изправени сухопътните ни сили, "не е толкова драматична", тъй като военната ни индустрия до голяма степен е в състояние да обслужва техниката от съветско време като танковете Т-72.

Военният министър изразява безпокойство от проруските настроения в България. "Това създава напрежение и недоразумения, включително във въоръжените сили", заявява Шаламанов. След България, Словакия е най-уязвимата сила в НАТО по отношение на демодирана военна техника, отбелязва Би Би Си.