Новината за преподписаното споразумение за сътрудничество със Северна Корея в областта на културата и медиите взриви българските медии, защото съвпадна с публикуването на новата класация за свободата на словото, в която страната падна до рекордно ниското 100-но място. Такъв коментар направи международният журналист Георги Милков, който е посещавал Пхенян през 2008 г.

По думите му, вчерашният спор на българските политици дали Северна Корея е по-добре при премиера Орешарски, или при премиера Борисов е истински виц, след като вчера от ГЕРБ обясниха, че нямат амнезия, но през 2010 г. положението на източноазиатската страна е било съвсем различно. „Иначе реално тази спогодба се е преподписвала през три години от 1970 г. – и при Борисов, и при Костов, само Сакскобургготски е имал други по-важни неща”, коментира Милков.

Според главния редактор на OFFNews Владимир Йончев скандалът между българските политици е симптом за това, че у нас „има много документи, които се подписват, без някой да разбира какво подписва”.

Георги Милков разказа още, че през 2003 г., само година преди България да стане член на НАТО, все още е действал договор за съвместна отбрана, подписан преди десетилетия от Ким Ир Сен и Тодор Живков. „Той вероятно е отменен от Пхенян, защото иначе щяхме да бъдем единствената натовска страна с договор за отбрана със Северна Корея”, коментира иронично той.

Журналистите коментираха и състоянието на свободите и информираността в севернокорейското общество. „Преди 24 години бяхме на същия хал. Трябва просто да приемаме различията на хората и да се отнасяме с разбиране към тях, но най-вече да не правим вътрешна пропаганда от нещо, което не разбираме”, препоръча Георги Милков.

Въпреки че България е с 9 места по-високо от Северна Корея в класацията за свободата на словото, журналистът подчерта, че журналистите там държат изключително много на фактологията. „Ако шефът на президиума на Народното събрание в Северна Корея се изкаже неподготвен по външнополитическа тема, го чака концлагер”, обясни иронично той.

В коментар на ситуацията със севернокорейския футболен отбор, чийто играчи бяха изпратени в трудови лагери, защото не взеха световната купа през 2012 г., Милков попита на шега: „Ако трябва да попитаме българските граждани да направим с българския национален отбор, какво ли ще последва?”