Избори до дупка няма да има, Бойко Борисов остава ключов играч в политиката. Такъв коментар даде бившия образователен министър Сергей Игнатов по повод оставката на кабината и повишаващата се възможност да има предсрочни парламентарни избори.

По думите му изборът на Румен Радев за президент е резултат от това, че хората сега са гласували не толкова за БСП, а за един „внезапно възникнал герой”. Радев беше една привлекателна фигура, каза той и даде пример с това, че в нощта на балотажа не е позволил на партиите, които го подкрепиха да му „сложат похлупака”. Бившият министър е категоричен, че е рано да се отписва Борисов, а решението му да подаде оставка е било очевидно, след като е претърпял толкова голяма загуба.

„Хората искат да видят резултати веднага. Бяха направени компромиси в името на стабилността, но пострадаха реформите”, коментира Тодор Танев също бивш образователен министър. Той посочи, че Борисов трябва да се бори да запази парламентаризма на България, защото това е най-важното оръжие, гарантиращо демокрацията.

Игнатов посочи премиера в оставка като „най-добрият началник, който човек може да има” и сподели, че той не е искал да бъде министър на всички министерства. „Но нашият кабинет не беше коалиционен и това отваря широка врата. През 2009 г. Борисов дойде на вълната на желанието за промяна”, добави той.

Бюджетът тази година в образованието е много добър. Имаме увеличени заплати, подкрепена е реформата в предучилищното образование, коментираха ексминистрите.

Още от позицията им вижте във видеото: