Следващият премиер на ГЕРБ ще бъде секретарката на премиера в оставка Бойко Борисов. „Тя просто ще ми се обажда да ме пита какво да се направи,” заявява Борисов пред министрите на заседанието в Министерски съвет, което се проведе в петък заради неговите здравословни проблеми.

Министър-председателят в оставка упреква лидера на БСП Сергей Станишев за декларирания отказ да оглави следващото правителство на България: „Това отговорно ли е, което предлага Станишев?! Доган така го направи. И да се събират някъде и да взимат решения и просто само да ги свеждат. Все едно премиерът или министри ще бъдат секретарки.”

Борисов определи хода на Станишев като „дезертьорство”, защото политическата отговорност задължава лидерите да участват в предизборната кампания.

В началото на заседанието финансовият министър в оставка подчертава, че в началото на мандата на ГЕРБ общите задължения на държавата са били 4,2 млрд. лв., а в края му са смалени до 91 млн. лв. „С какви очи Станишев коментира цифрите?!” изригна Бойко Борисов по този повод. По-късно обаче той констатира, че „на хората толкова им омръзнаха цифри”.

„Оттук нататък трябва да се мисли върху две неща, защото явно инфраструктурата им харесва на хората, но не достатъчно. Трябва да се мисли как да се раздвижи икономиката, да се повишат доходите, да се намали безработицата,” продължава премиерът в оставка.

Той посочва още, че за инвеститорите няма по-лош сигнал от развалянето на стари договори. „За съжаление нямаше възмездие за тези, които подписаха тези тежки за България договори, сега всяко разваляне на подобен договор буквално е огромен отлив на инвестиции,” продължава Бойко Борисов.

„Затова и подадохме оставка, затова се дръпнахме, затова сме готови, ако предлагат нова форма на управление с граждански сдружения – ще закрием партиите, ще си направим гражданско сдружение, каквото бяхме – то не е и закрито, Фандъкова е председател на гражданското сдружение и тогава всички, които ни подкрепят… Така че мен са ме издигнали гражданите – инициативен комитет ме издигна, без партия, без нищо, за кмет на София и го спечелих. Така че всички, които считат, че могат по-добре да управляват от гражданските сдружения не да казват – ние не искаме да участваме във властта или да управляваме, искаме отстрани да стоим и да си бъдем все такива. За съжаление отстрани не става. Да си направят веднага партия, да си направят депутати, да си направят кабинет, ние с радост ще ги приветстваме. Но важно е да има отговорни хора, а не това, което ни се предлага от Станишев,” допълва Бойко Борисов.