От понеделник СДС започва подписка за референдум за тютюнопушенето на обществени места. Това обяви на пресконференция лидерът на партията Емил Кабаиванов. По думите му председател на инициативния комитет, който ще събира подписите, е заместникът му Любомир Ковачев.

Самият Ковачев обясни, че в деловодството на парламента вече е внесено уведомление за старта на акцията. Въпросът, по който сините ще искат допитване, е: "Да отпадне ли пълната забрана за тютюнопушене на обществени места?".

„Това е въпрос, който не само е от сериозен интерес за повечето български граждани, а и по него своето мнение може да даде всеки”, посочи Ковачев и добави, че ще съберат повече подписи от комитета, предизвикал референдума за АЕЦ "Белене".

Кабаиванов смята, че оттук нататък всяко едно допитване трябва да се прави, когато има парламентарни, местни и президентски избори, за да се пестят пари.

Лидерът на СДС коментира и състоялия се в неделя референдум за развитието на ядрената енергетика чрез нова ядрена мощност. Според него допитването е голям политически провал за БСП. „Това е твърде слаб резултат, макар че левицата е разгърнала широка кампания и е хвърлила много средства”, обясни той.

Кабаиванов смята, че провалът би бил много по-голям, но Иван Костов е помогнал на БСП с 20 000 гласа, за да се преодолее бариерата от 20%, така че въпросът на референдума да се върне в парламента. „Анализът показва, че тези хора - около 20 000, които също с много усилия инициативният комитет на Костов успя да убеди да гласуват против, вдигнаха точно с толкова активността, че референдумът да стане валиден”, каза в тази връзка Кабаиванов.

Лидерът на СДС добави, че участието на ГЕРБ в този референдум е било грешка.