СДС ще участва на предстоящите парламентарни избори в коалиция с партии от бившата Синя коалиция. Това са Българска социалдемократическа партия, Обединени земеделци и Радикалдемократическа партия в България, съобщи пред журналисти в Пловдив председателят на СДС Емил Кабаиванов, цитиран от БТА.

На днешното заседание на Националния съвет на "сините" са приети основите на общата политическа платформа, която по думите на Кабаиванов, ще бъде подписана през следващата седмица.

В коалицията с името Съюз на демократичните сили влизат още "Гергьовден" и сдружението "Патриот". "Имаме мандат да водим разговори с партии и организации от дяснополитическото пространство, които подкрепят нашите ценности", каза лидерът на СДС. По думите му в края на март окончателно ще стане ясно какъв ще е съставът на коалицията.

"Подписването на общата политическа декларация с тези партии недвусмислено подсказва, че Синя коалиция няма", заяви лидерът на СДС. По думите му тя ще продължи да съществува като парламентарна група само в този парламент. "ДСБ може да се опита да използва името, но няма да бъде морално и ние имаме юридически възможности да не допуснем това", допълни Кабаиванов.

"Целта на коалицията е Съюз на демократичните сили да бъде алтернатива на сегашното политическо статукво, което е виновно за монополите, олигархията, корупцията", зави Кабаиванов. Според него политиката има нужда от морал, истина и отговорност. "Ще сме алтернатива на всички, които доведоха България до нисък стандарт на живот, висока корупция и задкулисие в политиката", каза още лидерът на СДС.