Отговорността да номинира „максимално честен, максимално добър и одобряван от обществото” кандидат за конституционен съдия ще тежи на политическите рамене на СДС. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който обяви, че се е срещнал с председателя на „сините” Емил Кабаиванов и му е предложил именно те да издигнат кандидатурата.

Така след скандала с Венета Марковска, която се радваше на подкрепата на национално и европейско ниво от страна на един от изявените представители на ГЕРБ Искра Фидосова, за управляващата партия сега ще остане единствено да застане зад избора на СДС.

Източници на bTV разкриха, че най-вероятно кандидатът ще бъде или Петър Стоянов - президент в периода 1997-202 година, или Йордан Соколов - бивш председател на Народното събрание.

 

Според обяснението на Борисов безусловното доверие към „сините” да попълнят квотата на парламента в КС е изградено на най-дългото им историческо минало вдясно.

„Благодарение на тях навремето, свалиха комунистите. Аз не съм като Станишев, да казвам всеки, който иска, съм готов да се сдружавам с него. Чухте ли го какво каза на митинга: „Силите са ми малко, не мога сам, затова всички да дойдат при мен. Той е всеяден – дали е син или червен, за него е без значение, само и само той да е на власт”, аргументира се премиерът.

С „обеца” на ухото той отправи единствена молба към СДС: „Който и да изберат, ние ще ги подкрепим, само ги помолих такова да е името на този човек, че да няма никакъв шум в системата и да не се налага да го моля да се оттегли”. Припомняме, че към Марковска бяха отправяни няколко молби от страна на министър-председателя след разпалването на скандала около името й. След като тя не ги уважи, президентът бламира клетвата й пред Конституционния съд, като я лиши от присъствието си и така блокира процедурата по назначаването й.

На въпрос дали ГЕРБ ще подкрепят депутата от ДСБ Екатерина Михайлова, която вече беше предлагана за поста, но не получи подкрепа от мнозинството, Борисов заяви, че ако искат, „сините” могат да излъчат обща кандидатура от името на Синята коалиция. От думите му стана ясно още, че с политическия опит, с който разполагат, СДС имат и кадрови потенциал да излъчат кандидат.

Малко преди за уговорката да съобщи премиерът от пресцентъра на „сините” изпратиха съобщение до медиите, че ще предложат кандидатура за конституционен съдия. „Съюзът на демократичните сили е доказал през годините, че може да поеме отговорност в тежки за държавата моменти. Убедени сме, че с една достойна кандидатура "ще се разсече съществуващият "гордиев възел", се посочва в прессъобщението на партията.

Уточнено е още, че официално кандидатурата ще бъде представена на редовната пресконференция във вторник от 12.30 часа в централата на СДС.

Обявявайки, че всички са признали, че „до този момент са абсолютно прозрачни процедурите за избор на главен прокурор и на ВСС”, малко по-нататък в изказването си Борисов коментира и единствената за момента кандидатура за поста на обвинител номер едно – на фаворита на ГЕРБ Сотир Цацаров.

Премиерът заяви, че Цацаров е най-добрият окръжен съдия (той е шеф на Пловдивския окръжен съд – бел. ред.), който познава в кариерата си като главен секретар. Тук трябва да се отбележи, че преди години Цацаров получи лично оръжие от Борисов в качеството му на главен секретар в знак на доброто сътрудничество между съда и МВР. Подобни награди за заслуги обикновено се раздават в системата на вътрешното ведомство, но не и като свързващ компонент между различните видове власт.

Най-свободното слово

По друга тема премиерът заяви, че по-голяма прозрачност и по-голяма свобода на словото, каквато е в момента, досега не е имало, сочи преценката на премиера Бойко Борисов, която бе изразена на едно от поредните му служебни събития, където имаше възможност да запознае медиите с мнението си.

„Вас цензурира ли ви някой?”, обърна се министър-председателят към присъстващите журналисти и продължи с въпросите: „Питам ви сега - кой от вас е получил указания да не ми зададе някакъв въпрос, или да ми зададе точно конкретен? Вие нали сте представители на тези медии? Кои имат връзка с мен?”. Без да получи отговори, той заключи: „Това е факт, че няма цензура, можете да ме питате всички и да излъчите всичко”.

Затвърждавайки с думите си демокрацията в медиите, той обясни и какво представлява демокрацията в държавата:
„Демокрацията е това – идват избори и хората избират, като си спомнят кой какво е направил. Аз ще застана до моите обекти и до това, което съм произвел през тези три години и половина, да застане и Станишев до неговите”.

Премиерът продължи с изброяване на провалите на Тройната коалиция, сред които отново включи дупката в бюджета, водното огледало в Кърджали, неизплатените влакове, хеликоптери и самолети. На фона на грешките на предишното правителство Борисов не пропусна да припомни на обществеността какво е успял да постигне като държавен управник, събирайки функциите на много хора в първо лице, единствено число:

„Ето, и снощи виждате, ако не бях направил спортната зала, къде щяхте да ходите на такива концерти (премиерът има предвид миналия концерт на Дженифър Лопес в София – бел. ред.)? И това само за няколко години, в условията на най-тежка криза”.

На въпрос как ще коментира оценката на Ройтерс за това, че кабинетът се е провалил в опита да направи по-добър живота на българите, Борисов отговори с питане: „За кое правителство се е казало, че се е справило с кризата в света и е направило живота на коя страна в света по-добър през последните три години? Оценката я дават рейтинговите агенции и те всички повишават кредитния рейтинг на България”.