Независимите депутати Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов внесоха в парламента кандидатурата на СДС за конституционен съдия в последния ден от крайния срок. „Сините” най-вероятно ще разчитат на подкрепата на ГЕРБ, която бе гарантирана от премиера Бойко Борисов, след като депутати от техните редици обявиха, че няма да я подкрепят.

На неколкочасово заседание в четвъртък вечерта ръководството избра прокурора от Специализираната апелативна прокуратура Галя Гугушева при втория си опит да номинира свой кандидат за празното място, което остави Венета Марковска. Нейното назначение бе бламирано от президента Росен Плевнелиев, който напусна церемонията, преди тя да се закълне.

Мотивирайки своите действия и тези на колегите си, отцепникът от „Атака” Димитър Карбов обясни, че кандидатурата на Гугушева е надпартийна, а тя е кандидат с безупречен професионализъм.

На заседанието на ръководството на „сините” в четвъртък стана ясно още, че сдружение „Патриот”, което бе набързо сформирано от напусналите партията на Волен Сидеров, ще си партнира със СДС.

Общото приятелство ще бъде подплатено и материално. В петък тримата обявиха, че ще заявят принадлежност към „сините” и ще пренасочат субсидиите си към партията.

Съюзът вече претърпя едно фиаско, предлагайки Петър Стоянов за конституционен съдия. Неговата номинация не получи подкрепа от „сините” депутати, а самият кандидат се отказа след тридневен размисъл. Последва и вторичен трус, при който ръководството изключи Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков от редиците си.

В коментар преди внасянето на кандидатурата Шарков изрази съжалението си, че СДС се е превърнала в „изтривалка” след „сделчиците” през последните дни.

Гугушева през последните 6 години е взела заеми на обща стойност близо 450 000 лева не от банкова институция, а от едноличното дружество "Лигъл партнърс", става ясно от декларациите й пред Сметната палата.

През 2006 година тя взима заем от дружеството за 28 200 евро. Три години по-късно, тя пак опира до заем от "Лигъл партнърс". През юни 2009 година тя взима 35 000 евро, а през октомври същата година 70 000 евро. На следващата година, 2010, тя взима от дружеството още 97 000 евро. Отново под формата на заем.

С част от парите от заема през 2009 година Гугушева и съпругът й Марко купуват апартамент в София от 150 кв. метра. Година по-рано двамата получават безвъзмездно дарение под формата на друг апартамент, който се намира на улица "Гео Милев" в София.

Според Търговския регистър на същия този адрес обаче е регистрирано и седалището на "Лигъл партнърс", чийто управител и едноличен собственик на капитала е Тотка Ахчийска. По лична карта пък там живее големият син на Гугушева – адвокат Стефан Гугушев. На този адрес е и седалището на една от фирмите на Стефан – "Рентхаус" ЕООД.

Стефан Гугушев е председател на Съвета на директорите на фонда "Фючърс Капитал", учреден с цел привличането на преки чужди инвестиции в българската икономика.

Изборът на нов конституционен съдия ще бъде на 19 декември.