Трицифрени числа в бюлетините предлагат от СДС, за да се избегне феноменът 15/15.

Идеята на сините е проста - за да няма дублиране, партиите да се означават с числата от едно до 99, а преференциите - от 101 нагоре. Така всъщност никога числото на партията и кандидата няма да съвпадат.

Ако приемем, че искаме да подкрепим партия номер три, третият в листата съветник ще бъде поставен под номер 103.

Идеята на СДС се родила заради системните грешки, които правим с преференциите през последните години. Сега те искат партиите и техните кандидати да са с различни номера.

На европейските избори за пръв път имаше преференциален вот и тогава БСП беше поставена под номер 15 в бюлетината. Така човекът на 15-то място – в случая Момчил Неков, изпревари почти цялата листа и се класира за Европарламента.

Подобен беше и случаят с учителката от Пловдив Ана Баракова. Тя влезе в народното събрание, защото беше номер 13 в листата на ББЦ, която също беше номер 13.

„Да се избегне дублирането между партии и съветници, така че който гласува преференциално, да избере своя кандидат, а не номера на партията. И този феномен 15/15 да спре да се случва”, обясни идеята зам.-председателят на СДС Любен Петров.

Сините предлагат номерата на партиите или на кандидатите за общински съветници да са с три цифри. ЦИК трябва да реши.

„Аз мисля, че това предложение е свързано със сериозен проблем, който комисията трябва да обсъди сериозно”, коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Машинното гласуване също може да помогне хората да не се объркват гласуването за партия с преференцията. Днес ЦИК обяви, че машинно ще се гласува само в 50 секции в София и то – само в листите за общински съветници. За пръв път машинният вот не е експериментален, а ще се зачита.