СДС избра заместник-прокурора в Специализираната апелативна прокуратура Галя Гугушева при втори опит да вкара свой кандидат в Конституционния съд. Номинацията ще бъде внесена в парламента от отцепници от „Атака”. Решението беше оповестено след извънредно заседание на „Раковски” 134, продължило повече от четири часа.

Изборът бе направен ден преди изтичането на крайния срок, в който трябваше да бъде намерен съдия за мястото на Венета Марковска, чиято кандидатура бе бламирана от президента Росен Плевнелиев.

Напънът за избор на нов кандидат дойде след отказа на Петър Стоянов от миналата седмица. Решението си той взе след тридневен размисъл, през което време номинацията му бе остро критикувана от няколко посоки, включително от членове на „сините”.

Ситуацията доведе до разрив и от редиците на СДС бяха изключени Димо Гяуров, Мартин Димитров и Ваньо Шарков. Надежда Нейнски пък напусна партията по свое желание.

На пресконференция в централата стана ясно още, че се създава ново политическо сътрудничество. Трима независими депутати, бивши членове на партията на Волен Сидеров, Валентин Николов, Огнян Тетимов и Димитър Карбов са членове и учредители на движение „Патриот”. То даде заявка за сътрудничество с всички инициативи на СДС, включително и законодателни.

По-голямата част от пресконференцията бе посветена на представянето на членовете на новото сдружение. От изявленията им стана ясно, че те подкрепят модерния национализъм и още през май са подали ръка на Емил Кабаиванов в качеството му на лидер на „сините”.

Кабаиванов обяви, че предложението за кандидат за КС е лично негово и той поема отговорността, а премиерът Бойко Борисов ще го научи от медиите.

Няколко въпроса обаче останаха без отговор. Не стана ясно на кого ще разчитат СДС да подкрепи тяхната кандидатура в НС, както и как се е стигнало до конкретната номинация. Кабаиванов бе лаконичен, като обясни избора с добрите професионални качества на Гугушева и произхода й от виден пловдивски род.