СДС иска оставка на правителството, нови избори и задължително гласуване. Тезите на сините представи техният председател в оставка Емил Кабаиванов.

Той призова членовете и симпатизантите на Съюза да участват активно в протестите при спазване на законите, докато не се постигне оттеглянето на кабинета „Орешарски” и предсрочни парламентарни избори.

Оставката е задължителна, защото „за краткото време от както беше избрано, правителството направи толкова политически гафове, че не знам дали в най-новата история на България има подобно”. Освен това, според сините, в това Народното събрание повече от 70% от гражданите не са представени.

СДС смятат, че преди да се разпусне този парламент трябва да направи в "ускорен порядък" промени в Изборния кодекс. Кабаиванов представи трите най-важни, според тях, промени в избирателното законодателство.

На първо място това е въвеждане на силен мажоритарен елемент при избора на депутати. С машинното гласуване ще се избегне до минимум субективизма при провеждането на изборите, посочи Кабаиванов. Третата мярка - задължителното гласуване, според него, няма да се приеме еднозначно от обществото, но е наложителна, за да се намали до минимум елемента на корпоративния вот и на етническото гласуване и следващият български парламент да има легитимността, която е необходима да излъчи силно и работещо правителство.

Според председателя на СДС предсрочните избори са задължителни.