Часове след като Реформаторите издигнаха Трайчо Трайков за кандидат-президент от СДС изненадващпо дадоха сигнали, че няма да го приемат.

Пред „24 часа” лидерът на партията Божидар Лукарски каза, че СДС категорично няма да приеме номинацията на Трайков. „Той е скрит опозиционер, а ние сме част от управлението.  Тази кандидатура е мимикрия”, заяви Лукарски.

Той дори заговори за оставки на министри от квотата на РБ.

Малко по-късно обаче се оказа, че тези думи на Лукарски били емоционални, а от негово име заговори заместникът в СДС Костадин Марков.

„Единствено ние направихме електронно гласуване и попитахме нашите избиратели кого искат за кандидат-президент. Първи излезе Гроздан Караджов, втори излезе Трайчо Трайков, така че СДС ще подкрепи който и от двамата да се окаже обединителна фигура за Блока. Ако това в момента е Трайков, значи той ще бъде подкрепен от СДС. Реакцията на председателя е провокирана от противоречиво поведение на ДБГ. Казал е нещо крайно, колкото да провокира към взимане на бързо решение”, коментира Марков.

От ДБГ казаха, че категорично ще работят за номинацията на Трайчо Трайков и Съби Събев, а самите кандидатури трябва да бъдат одобрени от Изпълнителния съвет на РБ.

Самият Трайчо Трайков е готов да поеме тази отговорност.