"Приемаме критичните констатации на Комисията, защото те показват, че реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред са изправени все още пред много трудности и предизвикателства. Наясно сме, че прилагането на нов подход и институционалните промени в съдебната власт все още не дават желаните от всички ни резултати". Това заявява премиерът по повод на разпространения официално доклад на ЕК.

Цитиран от правителствения пресцентър, Борисов благосклонно казва, че „приемаме доклада по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), който е резултат от добрата съвместна работа на българските институции с Европейската комисия”.

В повече от сдържаното си изказване премиерът отвръща на критиките със заявката, че кабинетът „има политическата воля да изпълни препоръките в доклада, за да отговори на очакванията на българското общество за повече справедливост и сигурност”.

„Пет години след приемането на България в ЕС Европейската комисия (ЕК) излезе с цялостен доклад за напредъка на страната ни по МСО. Той оценява усилията и постиженията на всички правителства на България от 2007 г. насам, както и на всички власти – изпълнителна, съдебна и законодателна. Отчитаме, че механизмът изигра съществена роля за реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред в страната. Приемаме като положителна оценката на Европейската комисия, че България е на път да изпълни критериите по МСО. Това трябва да стимулира всички власти в България и е сигнал, че реформите трябва да продължат”.

В доклада на ЕК се отчита, че основните законови инструменти са вече създадени. Това е знак, че България е завършила един от най-важните етапи на реформата на правосъдието и вътрешния ред. Препоръките в доклада са в подкрепа на започналите реформи в областта на правосъдието и вътрешните работи. До следващия доклад новоприетото законодателство ще доведе до реални резултати.

По-късно през деня официална пресконференция за доклада ще дадат министрите Цветанов, Младенов и Ковачева.