До остра размяна на реплики между БСП и управляващите се стигна днес в пленарната зала. Повод са твърденията на левицата, че страната ни ще бъде санкционирана от Брюксел с над 1 млрд. лв. заради нарушения в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Драгомир Стойнев от левицата показа писмо от Брюксел, според което ЕК изцяло не приема заключенията от доклада на Сертифициращия орган. „Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) не е изпълнил коректно изискванията на европейското законодателство и поради тази причина Главна дирекция "Земеделие" не признава разплатените средства през 2015 г. Това означава, че засега тези средства остават за сметка на държавния бюджет", посочи той. Защо се крие това писмо, попита Стойнев.

Според червения депутат сега страшният въпрос е с какви пари ще се покрият непредвидените разходи по ПРСР и дали ще се тегли нов заем.

От трибуната на Народното събрание и от медиите се сипят откровени лъжи", заяви в отговор на тези обвинения Цвета Караянчева от ГЕРБ. Кампанията за президент започна преди един месец, когато Корнелия Нинова стана председател на БСП, обяви още тя.

По думите на Караянчева само и само за да бъде на власт, БСП е търпяла година и половина протести. Вие сключихте сделка с дявола, за да останете на власт, обърна се тя към социалистите.

„Когато дойдохме на власт, Програмата за селските райони беше върната за доработване с 426 забележки и Министерството на земеделието и храните направи чудеса, за да тръгне”, коментира още депутатът от ГЕРБ.

Тя уточни, че на сайта на земеделското министерство е публикувано това писмо от ЕК и по него трябва да говорят само хора, които разбират.

Повторихте думите на министър-председателя Бойко Борисов отпреди една седмица, отправени към Пламен Орешарски, репликира я лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни, че Борисов е прекъснал първия си мандат предсрочно. Какво ми говорите за човек, изгонен от народа, добави Нинова и припомни, че през февруари 2013 г. хората се вдигнаха на протест заради сметките за ток и свалиха  първото правителство на Борисов. Нинова обвини ГЕРБ, че винаги прехвърлят отговорността назад - на Пламен Орешарски, Жан Виденов и хан Аспарух. По думите й тези 1,1 млрд. лева по ПРСР ще ги връща българския народ.

Още вчера стана ясно, че такива милиард и сто милиона лева няма спрени, точно обратното - парите са преведени, репликира я Делян Добрев от ГЕРБ. Опитвате се да бъдете много активна като нов председател на БСП, но парата отива в свирката, коментира той. В началото чухме за едни хвърковати чети, към тях сигурно ще има и комитет по пропагандата, добави Добрев.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отбеляза, че българските граждани са казали кой трябва да управлява и кой трябва да повтори управленски си мандат и това е Бойко Борисов. Има забавяне по новия програмен период и това е благодарение на вас, обърна се той към депутатите от БСП.

Плащания по две от мерките на Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение, се посочва в изявление на говорителя на ЕК за земеделието и развитие на селските райони Даниел Росарио във връзка с постъпили запитвания в Европейската комисия от редица български медии от отношение на актуалното състояние на Програмата.

Сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2,3 милиарда евро, които България ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период, се допълва в изявлението.

Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап, обясняват от Комисията.

"Европейската комисия провежда редовни одити във всички страни членки, за да осигури правилното управление на европейските фондове", се посочва в изявлението. Плащанията по ПРСР в България продължават на регулярна основа, така както са планирани. В момента Европейската комисия обсъжда въпроса с българските власти според обичайната и нормална процедура. Ясна представа за размера на финансовите корекции, които могат да се наложат, ако въобще има такива, ще може да се получи само след като бъде завършена тази процедура", подчертават от ЕК.

"Сумите, за които става въпрос, са значително по-ниски от това, което беше представено в някои медии", се посочва още в изявлението.