Скандал избухна в парламента в петък. В центъра на словесната препирня се оказаха Мариана Георгиева от ДПС и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. След това в разправията се включиха представители и от други партии.

Георгиева поиска думата, за да изчете декларация от името на парламентарната група на ДПС по въпроса за присъствието на най-новата община в България Сърница в програмата "Региони в растеж". Преди това Георгиева е отправила този въпрос към регионалния министър Лиляна Павлова, но тя е отложила отговора.

Председателят на парламента прекъсна Георгиева с аргумента, че изявления от името на групи се правят по общи въпроси, а не е по конкретни. На няколко пъти Цачева предупреди, че ще й отнеме думата, което и направи в последствие. Въпреки че микрофонът на Георгиева бе изключен, тя продължи да чете изявлението си. След това Цачева предупреди, че ще я накаже, след което прекъсна заседанието на парламента за 10 минути.

В кулоарите на Народното събрание Четин Казак от ДПС да заяви, че правилникът на парламента е грубо нарушен. В същото време депутати от ГЕРБ и Патриотичния фронт нарекоха действията на Мариана Георгиева предизборна агитация. Самата тя пък съобщи, че правителството смята да закрие община Сърница, макар че тя е открита съвсем скоро. Мариана Георгиева нарече поведението на кабинета двуличие, а хората, които ще гласуват в неделя - "донори на власт”.

ДПС се закани, че ще отнесе до етичната комисия на парламента въпроса за отнемането на думата на Мариана Георгиева.

Според Георгиева Сърница не попадала в европейските програми и за нея не се предвиждало нищо. Тя каза, че не е сигурна дали от ДПС ще поискат оставката на Цецка Цачева заради днешната отнета дума, защото крайното решение щяло да бъде взето от парламентарната група.

На страната на Георгиева застана Мая Манолова от БСП. Бившият зам.-председател на Народното събрание обяви, че Цачева категорично няма право да прекъсва изявление от името на парламентарна група и с действията си тя е нарушила правилника.

След това се намеси и Димитър Байрактаров от ПФ, който заяви, че в Сърница няма дори сметище и затова не бива да бъде атакувана като община.

В крайна сметка заседанието на парламента бе подновено и народните представители се върнаха в пленарна зала за традиционния контрол с останалите въпроси към министрите.