Без напрежение премина денят за размисъл преди втория тур на местните избори в Сърница. Часове, преди ГЕРБ и ДПС да премерят сили, екипът ни разбра, че най-новата община у нас е получила напълно оборудвана линейка, а освен това в нея от тази седмица е командирован спешен екип от Велинград.

В града се говори, че всичко това е подарък от партия.

Нели Джамбазка е един от тримата лекари, които се грижат за болните в Сърница. Заради липсата на Спешна помощ, при тежки случаи се налага да се чака линейка - от намиращия се на 50 километра оттук Велинград.

„Много е голямо разстоянието. Някъде около час, час и половина и обратно. Ние не пускаме болните, но рисковете остават”, споделя тя.

Така е до четвъртък. Между двата тура, нова, добре оборудвана линейка идва в града след години искане и чакане. Д-р Исмо Дурлев е доволен: „Всичко е на 6, линейката е супер”. По думите му липсата на спешно звено в общината в продължение на 25 години е „излагация, срам”.

Изненадващо, покрай линейката се появява кандидат за общински съветник от една от политическите сили, казвайки ни да я снимаме, защото била подарък. „Има остра нужда от нея... (...) Повече информация не мога да ви дам...”, обяснява Реджеп Хисарски.

Още по-откъснати от Бърза помощ са съседните села Побит камък и Медени поляни, до който от години не е стигала линейка. Неасфалтираните пътища ни отвеждат до дома на Сабри Дренков, чиято съпруга е тежко болна.

„Линейка нямаме, лекар нямаме, обществен превоз - никакъв. Палиш колата, ако имаш. Ако нямаш, отиваш при съсед... Легаш и умираш това е! Абе, забравени отвсякъде!”, споделя той.

Дори и някога да стигне до тях линейката, това за тях не е спасение. Защото няма с какво да платят за лечението. Най-богатите тук са тези, които са на работа. Със заплата от... 40 лева.