Изискванията на Европейската комисия по газопровода „Южен поток” и как това засяга страните, през които ще мине е било тема на разговор между каза министър-председателят Пламен Орешарски след среща с председателя на правителството на Сърбия Ивица Дачич.

Българският премиер е посочил, че предстоят разговори и ще има максимална степен на съобразяване с европейските изисквания. Преобладаващото мнение било, че проектът би дал по-голяма сигурност от една страна за газовите доставки, а от друга страна той като икономически проект е изгоден и за двете страни, каза Орешарски.

„На вас ви е малко по-лесно, защото без вас няма да има „Южен поток”. Сърбия няма проблем с „Южен поток”, а има голям интерес да бъде реализиран, защото не можем да зависим само от една газова посока”, коментира Дачич. Той добави, че страната получава газ само от Украйна и е имало периоди на ледени зими заради този монопол в доставките.

„Би трябвало да се прилага един и същи аршин, когато се говори за северния и южния поток. Очакваме този проект да бъде реализиран, той е най-големият в Европа. Това е от капитално значение за нашата икономика”.

„Надявам се, че представителите на ЕС и Русия ще намерят начин за решаване на въпроса. Не можем сами да строим „Южен поток”, защото сме на средата. Важна е нашата газова връзка - интерконекция между София и Ниш. Ще работим за това да имаме възможно повече алтернативни посоки. Гледаме на „Южен поток” като икономически, а не политически проект”, добави Дачич.