На тези избори за президент сънародниците ни в Германия могат да гласуват само в 8 града, в 12 секции. Те са посолството в Берлин и в консулствата в Мюнхен, Франкфурт, Хамбург, Магдебург, Дармщат, Щутгарт и Мюнстер.

В Щутгарт е единствената секция за област Баден-Вюртемберг, а в тази германска провинция живеят над 30 хил. българи, съобщи кореспондентът на bTV Натали Пашева

Наши сънародници споделиха, че опашки е имало и на предишни избори, когато избирателни секции е имало в още три града в провинцията - Карлсруе, Манхайм и Фрайбург.

На опашката имаше хора, пътували 50, а някои и над 100 километра, за да дадат своя глас.

Секциите отвориха врати в 7 часа местно време. Желаещи да гласуват имаше още в ранните часове, а около обяд вече имаше и опашка.

Лора Синева работи в почетното ни консулство и участва в организацията на вота. Категорична е, че подготовката на тези избори е била особено тежка.

„Можем да обработим предлагам в нормално работно време до 1000 души, може би малко повече 1200, но не вярвам повече от 2000 души да могат да гласуват в днешния ден”, коментира тя.

Според мнозина въпреки добрата организация на комисията не всички желаещи ще успеят да гласуват. Очаква се наплив на желаещи да гласуват да има и в следващите часове.

Не са малко и хората, които предпочетоха да си тръгнат с уговорката, че ще се върнат и ще гласуват по-късно.

Настроенията в социалните мрежи са на двата полюса. Някои хора споделят мнението, че няма да гласуват, защото избирателни секции са далеч, а пътуването е свързано с лични разходи, а други са готови да чакат с часове, за да дадат гласа си.