Бившият премиер Симеон Сакскобургготски e смятал, че за страната ще е добре да има още един ядрен реактор. "Ами аз, поне като премиер, считах, че беше положително за страната, гледайки, да кажем, за 2025 или 30-а, нали, да си имаме още един допълнителен реактор. Това е въпрос на експерти и на хора, които наистина са запознати с енергетиката", заяви Сакскобургготски, който бе цитиран от националното радио. Проектът „Белене” бе възобновен именно от кабинета на НДСВ.

Сакскобургготски е в Брюксел, където бе приет от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. След срещата Сакскобургготски обясни целта на посещението си с думите, че „ че ако търси нещо въобще, със скромните си сили, то е доброто на страната”.

Бившият премиер определи ситуацията в България като сериозна. "Има различни мнения, има големи и важни решения, които предстоят, и вече изборите, които наближават, въпросът е сериозен, може би, така, думата малко по-тежка, защото на английски сириъс, нали, но ще трябва да се гледа на нещата по един аналитичен и внимателен начин", напомни за себе си Сакскобугготски.

Запитан дали вижда грешки и слабости в управлението на България, %някогашният монарх” отговори: "Къде ли няма, това става навсякъде."

"Мисля, че това, което се прави, е това, което може. Не може да се очаква всичко, пък и всеки трябва да се потруди и да положи необходимите усилия", заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски, цитиран от БТА, в отговор на въпрос дали България се възползва максимално добре от членството си в ЕС. Той каза още, че "максимално добре" е идеалното, но то едва ли е реално.

Сакскобургготски отбеляза още, че по времето, когато е бил премиер, се е налагало "като гръмоотвод да обира критиките, но това са нормални работи".