През последните дни темата „Белене” се експлоатира много и е явно, че се прави опит да се извлече политически дивидент. Такава позиция зае Делян Добрев, бивш министър на икономиката и енергетиката, в правителството на ГЕРБ по време на пресконференция.

Становището му идва, след като по-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев коментира проекта в ефира на bTV и заяви, че фирмата, правила оценката, е получила невярна информация от предишния кабинет.

„Да кажеш, че HSBC не си е свършил работата, е доста смело и дори арогантно. Много бих се радвал - да чуя отговора на HSBC. По време на анализа на компанията, са проверявали няколко пъти. Тезата, че са работили с невярна изходна информация, е излагаща. По-важен е въпросът - защо ако БСП се съмнява в изгодността на проекта, караха хора да се подписват? Ако са сигурни, че проектът е изгоден, защо между 2006-а до 2010-а година не са подписали договор”, коментира Добрев.

Димитър Главчев обърна внимание и на проведения през януари референдум и решението на Народното събрание. „Това, което се случва в момента, е мобилизация на най-твърдия електорат на БСП. Проектът „Белене” няма как да се построи с държавни пари. Как ще се дадат 20 млрд. лв. за „Белене”, като трябваха 40 млн. актуализация на бюджета за социалния пакет”, каза той.

Бившият директор на агенция „Държавна финансова инспекция” Теменужка Петкова припомни установените нарушения в проекта за АЕЦ "Белене" и по-конкретно в Закона на обществените поръчки (ЗОП). „Оказа се, че има една обществена поръчка и законът повелява, че трябва Националната електрическа компания (НЕК) да подпише със спечелилия поръчката. Но няма подписан договор, а споразумение. ЗОП категорично не допуска това. Не е договорена формулата за ескалация, не е договорено колко ще ни струва. Това е основната причина, на практика такъв договор да не бъде сключен. Сключват се 14 допълнителни споразумения. Установихме, че в едно от допълненията, на "Атомстройекспорт" НЕК е възложил директно с договор - действия по разрушаване, които струват 200 млн. евро”, обясни Петкова.

Тя припомни още едно нарушение – избора на БНП Париба за банка за теглене на кредита за мостово финансиране на проекта в размер на 250 млн. евро. „Всъщност договорът е сключен за фирмени разходи. Промяната в предназначението на кредита, е една от причините НЕК да не може да плати кредита. Тук не става въпрос за ядрена енергетика, а за пари, много пари. Разходите за обслужване на този кредит е 80 млн. евро”, каза още Теменужка Петкова.

Петкова беше категорична, че застава зад докладите на колегите си от проверките на проекта „Белене”, правени през последните години.

Преди ден лидерът на левицата се обяви за стопляне на отношенията с Русия и коментира, че за БСП този въпрос не е приключил.