Условията в арестите у нас са лоши, а българската прокуратура допуска политическо влияние върху своята работа - това са доводите на защитата на банкера Цветан Василев, който се бори да не бъде екстрадиран у нас от Сърбия.

Ако документите  на Цветан Василев докажат, че има политическо влияние на делото срещу него, висшият съд може и да не излезе с решение да го екстрадира. Василев не отрече, че е поискал политическо убежище в Сърбия, а искането все още няма отговор.

Бившият собственик на КТБ се яви на поредно изслушване по делото, което се води във Висшия съд в Белград. Прокуратурата у нас иска той да бъде върнат заради присвояването на 206 млн. лева от банката.

Адвокат Владимир Белянски посочи, че всяка държава може да откаже екстрадиране, ако поискалата го страна не може да предложи необходимите условия в своите арести и места за лишаване от свобода.

Защитникът посочи като политически елементи в разследването у нас самия текст на обвинението за готвено убийство на депутата Делян Пеевски; изказвания на главния прокурор и негови подчинени, както и коментари на политици.

На влизане в съда Василев не отговори на въпросите на журналисти от поне дузина медии. Така не стана ясно и какво съдържа оранжевата папка, която държеше в ръцете си.

Банкерът беше пазен от охрана, която беше по-малка в сравнение с последната му поява пред сръбските магистрати.

През миналата година Висшият съд разреши екстрадирането на Василев, но при обжалването това решение бе отменено и процедурата започна отначало.

Последното изслушване беше преди около месец, като на него защитата на банкера поиска днес съдът да чуе още негови обяснения след като се запознае с нови документи и доказателства. Не се знае какви точно са документите, но и защитата, и Цветан Василев намекнаха, че има политическо влияние над делото му в България.

Според различни информации, процедурата по отправеното от него искане за политическо убежище или още не е приключила, или той е отправил второ такова.