Депутатите спазиха обещанието си и се върнаха на работа. В сряда в парламента цареше оживление от сутринта. Както беше договорено във вторник, ГЕРБ, ДПС и БСП се явиха на работа. „Атака” твърдо поддържат курса си на поведение и не присъстват на заседанията.

Трудно събираният кворум през отминалата седмица днес се получи от раз и се регистрираха 166 народни представители - напълно достатъчно, за да се започне работа НС. Така днес се работи върху преправяне на закона за офшорките.

Михаил Миков откри заседанието пред почти пълна зала. Депутатите подхванаха изостаналите закони от миналата седмица на несъгласие. Така „спасиха" 10 хиляди стари таксита, които трябваше да излязат от употреба, защото са на 10 години, и удължиха живота им на 15. Законотворците успокоиха, че решението няма да е за сметка на сигурността на клиентите.

В сряда възникна и важният въпрос - ще бъдат ли изплатени дневните възнаграждения за двата дни, в които кворум нямаше. Според едната хипотеза, депутатите ще вземат надниците си, защото не можеш да глобяваш някого за нещо, което не е започнало. Така по груби сметки за двата дни сумата е около 88 хиляди лева.

„Ако вие не ходите на работа, на третия път някой ще ви даде ли заплата или ще ви изхвърли от работа”, попита Борислав Гуцанов, депутат от Коалиция за България.

Ако се придържаме към текст от правилника на парламента, когато поради липса на кворум заседанието бъде прекратено, се отнемат две трети от дневното възнаграждение на депутатите. Така се спестяват около 30 хиляди лева.

„Това е по-голямата загуба, когато държавата губи, защото някои хора се държат като малки деца, като в детска градина”, коментира и социалистът Явор Куюмджиев.

Наказанията на депутатите ще си проличат в месечните им фишове за заплати.

И още - в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска актуализация на бюджета и то с няколко милиарда. Като основна причина той посочи ситуацията в Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й „Креди агрикол”, които са под специалния надзор на БНБ. Чрез актуализацията щели да се „да се запушат дупките", отворени от държавното финансиране на двете банки, в зависимост от това колко са големи.