Когато на 22 октомври изненадващо парламентът удължи мораториума за продажбата на земя на чужденци до 2020 г., народните представители са имали предвид граждани на страни извън Европейския съюз. Това тълкувание направи вицепремиерът Зинаида Златанова.

Тя не изключи възможността Министерският съвет да сезира Конституционния съд за тълкуване на решението на Народното събрание. „Засега личното ми мнение е, че народните представители с това решение са имали предвид граждани на трети страни, извън ЕС”, каза Златанова.

Ако законодателят е имал предвид с решението си, че се има предвид само граждани на трети страни и е искал да измени условията на присъединяване на България към ЕС и в частност по отношение на удължаване на забраната за право на собственост върху земя, то легалните пътища за това са два: изменение на договора за присъединяване към ЕС и протокола към него и изменение на Конституцията, коментира още Златанова.

„Според моя анализ в решението на Народното събрание молба за денонсиране на Договора за присъединяване на България към ЕС и за започване на нови преговори не се съдържа”, добави тя.

Едностранно въвеждане на забрана в България спрямо гражданите на ЕС означава нарушаване на договора за присъединяване към ЕС и всички последствия от това.