Депутатите одобриха решението на Министерския съвет за закупуването на боен самолет и патрулни кораби.

123 депутати гласуваха „за”, 29 бяха „против” и 4 „въздържал се” за купуването на боен самолет, а "за" купуването на патрулни кораби бяха 111 души, 30 гласуваха „против” и 2 „въздържал се”.

2,32 млрд. лева общо ще бъде разходът за кораби и самолети, разсрочен в годините.

1,5 млрд. лв. ще трябват за придобиване първоначално на 8 многоцелеви изтребителя. Известните предложения дотук са за американски Ф-16, шведски "Грипен" и италиански "Юрофайтър" със срок на доставка до 2018-2019-а година.

Ще строим и кораби. Два модулни патрулни кораба за военноморските сили на стойност малко над 800 милиона, като предложенията са на 11 компании.

Срокът на проекта за корабите е до декември 2021 г. е записано в проекта за инвестиционен разход, който днес парламентът гласува. Така флотът ще има поне 5 бойни кораба заедно с белгийските фрегати.

Главни мотиви за решението са, че новата техника е от значение за националната ни сигурност и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Едно от предложенията беше вместо да се отделя бюджет за закупуване на нова техника, да бъде ремонтирана наличната. Друг довод против решението на МС беше, че сумата е непосилна за страната и ще доведе до големи дългове.

„Модернизирането на МиГ-29 ще ни струва толкова, колкото закупуването на нов самолет”, поясни военният министър Николай Ненчев, който участва в дебата в пленарната зала.

Парламентът даде зелена светлина след 4 часа дебати. Депутатите от опозицията бяха категорично против новото въоръжение, защото не достигат пари.

Според независимия депутат Велизар Енчев ще натовари бюджета изключително, дори фатално.

„За да купите 8 изтребителя от Германия, ви трябва 1 милиард? Защо искате милиард и половина? Другите ще отидат за шампанско и сътруднички, регистрирани за проституция”, коментира Илиян Тодоров от „Атака”.

„Когато агитираш за оборудване от бившия Съветски съюз, нищо чудно да има връзка с школите на „Държавна сигурност” и КГБ”, заподозря Петър Славов от РБ.

Управляващите обаче бяха категорични, че нова техника е необходима.

„Това усилие, и да е трудно, трябва да бъде направено. Това е инвестиция за следващите 40-50 години”, посочи Пламен Манушев от ГЕРБ.

В крайна сметка депутатите решиха, че нови самолети и кораби ще има.

Военният министър Николай Ненчев се надява договорите, които също ще трябва да минат отново през парламента, да се сключат до края на годината.

„Би било чудесно, защото има предвидена сума за това”, заяви Ненчев.

Професионалното ръководство на армията посрещна новината с облекчение.

Според началника на отбраната ген. Константин Попов е започнало възраждането на българската армия.

"Трите вида въоръжени сили трябва да вървят комплексно", изтъкна командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев.

Следващата седмица правителството ще обсъжда и проекта за купуване на бронирани машини за сухопътните войски.

Дори и проектите да тръгнат в срок в отбраната, вече е назрял много сериозен кадрови проблем - кой ще ползва новата техника, тъй като, всяко пето място в армията стои незаето.