Бойко Борисов беше министър-председател на два кабинета – в периода  2009 г. – 2013 г. и 2014 – 2017 г.

Днес той ще предаде премиерския пост на проф. Огнян Герджиков. Борисов предава властта предсрочно за втори път на служебен премиер. През март 2013 г. той беше заменен от Марин Райков.

Първият мандат

През 2009 г. Бойко Борисов започва първия си управленски мандат с рекорден рейтинг и близост с народа.

Най-голямата гордост, с която Борисов иска да бъде запомнен е строителството. Един строеж обаче остана нереализиран – въпреки че беше основна тема в говоренето на премиера - АЕЦ „Белене”.

Опонентите му го упрекваха, че сменя мнението си всеки ден.

Борисов ще запише името си в историята и като първия български премиер, за когото стана публично известно, че е подслушван. Това стана известно покрай скандала „Мишо Бирата”.

Друг проблем, с който се сблъска премиерът, беше оценката на международни организации, че медиите в България не са свободни, а журналисти са в смущаващо близки отношения с властта. В сайтове се появиха есемеси, онагледяващи общуването между Борисов и журналисти.

Въпреки натоварената си програма Бойко Борисов не изостави спорта. Премиерът се отличи като най-възрастният футболист в българското футболно първенство.

А Бистришките тигри, както наричат съотборниците на Борисов, се оказаха пасажери на правителствения самолет. И това разкритие вкара Борисов в следващ скандал – парламентарна комисия разследваше как премиерът е използвал правителствения Авиоотряд 28.

През зимата на 2013 г. Борисов сдаде властта след високата цена на тока.

Вторият мандат

Вторият мандат на Бойко Борисов започна с тежки преговори – с кого ще управлява. Трябваше да осигури мнозинство в парламента.

В крайна сметка се коалират с Реформаторския блок, а Патриотичния фронт и АБВ станаха партньори, но без коалиционно споразумение.

В началото на 2015 г. от правителството си тръгна вътрешният министър Веселин Вучков. Отношенията между Борисов и Вучков се провалиха заради различия – дали Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев да продължат да оглавява професионално МВР и ДАНС.

А заради различия в разбиранията за съдебна реформа Борисов се раздели с правосъдния министър Христо Иванов и с подкрепата на лидера на ДСБ Радан Кънев.

Борисов остана без подкрепата на Кънев, но получи от него един тъмносин министър – министърът на здравеопазването Петър Москов, който остана в кабинета до края на мандата.

Борисов отстояваше и решенията за реформи на здравния министър Петър Москов.

След скандал със съдържанието на учебниците от кабинета си тръгна образователния министър Тодор Танев, който беше от квотата на РБ.

2016 г. започна за премиера с един въпрос, зададен в Лондон на среща със сънародници: „Искам да ви попитам - когато се погледнете в огледалото, започнахте ли да виждате Пеевски?”

В отговор на въпроса Бойко Борисов реши да спре търгове за обществени поръчки, за които имаше съмнения, че облагодетелстват фирми, близки до депутата Делян Пеевски.

„Премиерът е хубаво сега да се погледне в огледалото и да види дали не вижда Прокопиев и кръга "Капитал" в него!" Така отговори на спрените поръчки Пеевски.

В огледалото винаги съм виждал себе си. Заклевам се, че никой не ми влияе, категоричен беше премиерът.

И по още един скандал Борисов даваше обяснения. В записани разговори висшите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. В този разговор се чува: "Бойко и Делян винаги са играли партия".

Две каки си говорят за мене и аз трябва да отговоря какво са си говорили за мене, коментира министър-председателят.

Премиерът беше намесен в разговор и за друг тип отношения – в клип бизнесменът Методи Бачев публично намекна за особен контакт между кмета на Симитли Апостол Апостолов и премиера.

Не мина без скандал и около обществена поръчка за луксозни джипове за горските стопанства в Сливен, Благоевград, Смолян. Твърдеше се, че с тях ще се ще развива ловният туризъм и ще возят шейхове.

Седмици, след като са купени с публични средства от бюджета на стопанствата, джиповете тайно напускат стопанствата и отиват в гаража на НСО с официален мотив, че трябват за европредседателството на българия през 2018 г.

Кадри показаха, че премиерът Бойко Борисов лично управлява една от колите на различни официални събития. След репортажа на bTV премиерът поиска джиповете да се върнат на предприятия.

„И ако вие искате да ме изкарате като пушечно месо в небронирана кола – добре, ще поема и този риск. Обещавам, когато следващия път стана премиер, ще бронирам една лада „Нива” и ще се возя с нея”, закани се Борисов, с което даде заявка за трети мандат.

Вижте във видеото най-впечатляващите моменти от двата мандата на Бойко Борисов и оценките и прогнозите на Кънчо Райчев и Георги Харизанов: