На 7 септември руски самолет „Илюшин” е прелетял над България на път за Сирия, потвърди Министерството на външите работи. Става дума не за военна машина, а за пътнически самолет.

По документи самолетът е превозвал дипломати.  

Той е прелетял над българското въздушно пространство както на отиване, така и на връщане от Сирия.

Така изглеждат трасето и детайлите на полета според специализирания портал Flightradar24.com:

Снимка: flightradar24.com

„Руската страна декларира като цел на полета превоз на персонал на дипломатическа мисия.

МВнР няма основание за отказ и съгласувано с останалите компетентни институции издава разрешението”,

съобщиха от МВнР в официално съобщение. „Полетът от 7 септември не е свързан с отказаните разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия”, уверяват от ведомството.

Въпреки медийни изяви на руски държавници по темата,

официално запитване за обяснение на българската позиция от Москва все още не е изпращано. 

Вижте още във видеото:

Междувременно продължава полемиката около поискания от Русия въздушен коридор към Сирия, за който Москва твърди, че ще бъде използван за полети с хуманитарна цел. След вчерашния отказ на страната ни да отвори въздушното пространство над България за руски самолети, стана ясно, че Иран е дал разрешение за полети над негова територия.

Външният министър Даниел Митов от своя страна обяви днес, че страната ни би отворила въздушното пространство, но постави условие Русия да се съгласи самолетите за Сирия да се проверяват щателно на българските летища.

Той обясни, че България отказва коридор до Сирия, защото през 2011 и 2012 година е подписала две решения на Съвета на Европейския съюз, които ограничават доставките на определени стоки и услуги за режима на Башар Асад в Сирия и носи сериозна отговорност в случай, че наруши тези условията.