Съветът за електронно управление, който трябва да координира въвеждането на цифрова администрация, ще бъде ръководен от вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова. Това реши Министерският съвет на редовното си заседание в сряда.

Този орган беше създаден през 2011 г. по време на първия мандат на премиера Бойко Борисов. Кабинетът „Орешарски” реши да възобнови дейността му през май 2014 г. и постави начело вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева. Предишното управление остави в наследство пътна карта за електронното управление за 2014 г. и 2015 г., както и Стратегия за електронното управление, според която държавната администрация трябва да бъде 100% дигитализирана до 2020 г.

Според днешното решение към съвета ще бъде създаден и Бизнес съвет от представители на организации от сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), който ще подпомага работата му.

Ще бъде актуализиран съставът на Съвета съобразно новата структура на правителството. Ще бъде открита дирекция „Информационни технологии и електронно управление” в МТИТС, ще се прецизират функциите на Съвета, на секретаря и на секретариата му. Целта им е да се осигури ефективно функциониране на Съвета за електронно управление.