Нито Етичната комисия, нито по-голямата част от Висшия съдебен съвет желаят да проверят действията на своите колеги. Тези хора наказват магистрати и защитават когото трябва. Това коментира бившата съдийка Румяна Ченалова в студиото на „Лице в лице”.

По думите й назначената от кадровия орган проверка на управлението на Софийски градски съд е била използвана за параван, за да бъде събрана компрометираща информация за нейната работа от 2009 г. до настоящия момент.

Само по този начин Ченалова си обяснява обвинението, че след отстраняването си е ходила в съда и е решила дело, при което ипотека от 17 000 декара на гръцка фирма е била заличена. Бившата съдийка обясни, че става дума за дело, което е било заведено със закъснение именно заради уволнението си и не е извършено никакво нарушение по него.

На фона на това, Ченалова посочи, че дисциплинарката на бившата зам.-председателка на СГС Богдана Желаявка е приключила без сериозни забележки – въпреки че основните критики към управлението на съда са свързани с нейния ресор: случайното разпределение на делата.

„Там се появяваше едно лице Димитър... което коригираше определени разпределения”, разказа бившата съдийка. Тя напомни, че Върховният административен съд не е допуснал проверка на своя софтуер за случайно разпределение на делата, не е обърнато внимание и на практиката важни случаи да се дават на съдии, командировани от други места.

Снимка: Ладислав Цветков

Румяна Ченалова беше в студиото за право на отговор, след като преди дни журналистката Маргарита Михнева я обвини, че е направила записите по „Яневагейт” с микрофон в обувката си. Като отбеляза, че не посреща гости вкъщи на токчета, Ченалова заяви: „За всеки трезвомислещ човек е ясно, че г-жа Михнева е категорично манипулирана, дали съзнава, или не, според мен не съзнава – от хората, които й предоставят информация”.

По думите на бившата съдийка, Михнева и един национален седмичник боравят с информация от разследването, която не е оповестена официално от главния прокурор и няма откъде другаде да дойде, освен от разследващите. По думите й до момента няма известен случай наблюдаващият прокурор да е разпоредил на разследващ журналист да се предоставят данни по висящо производство.

„Михнева, освен с разследващите, комуникира много системно, упорито, с определени членове на ВСС”, коментира Ченалова.