Очевидно в управляващата коалиция има напрежение, никой не може да го отрече. Така описа отношенията между ГЕРБ и част от Реформаторския блок вицепремиерът Румяна Бъчварова, която отговаря и за коалиционните отношения.

Коментара си по повод декларацията на ГЕРБ от вчера, в която депутатите поискаха премиерът да отстрани ДСБ от властта, тя направи пред журналисти в Народното събрание.

Изходът според нея е този, който иска да бъде в опозиция, да се разграничи и да си бъде опозиция. По думите й за предсрочни избори винаги има възможност, но в момента няма такава ситуация.

Проблема Бъчварова вижда в това, че политически се говори едно, а на практика ситуацията е друга, като уточни, че визира ДСБ. Решението на този казус е там, където той се е появил - в тези, които не могат да се самоопределят, подчерта вицепремиерът, цитирана от БТА.

Румяна Бъчварова беше категорична, че няма противопоставяне между групата на ГЕРБ в НС и премиера, по думите й това било нормален диалог.

Още от началото заявихме, че няма да се отстраняват хора заради евентуална предполагаема свързаност с една или друга политическа сила, оценяваме хората, според експертните им качества и правителството работи добре, коментира още вицепремиерът и допълни, че МВР много добре работело например със зам.-министър Цвятко Георгиев, за когото вчера от ГЕРБ обявиха, че е назначен с ходатайството на Радан Кънев.

Георгиев е от предишното правителство, искате да кажете, че ДСБ са назначили хора в служебното правителство, коментира Румяна Бъчварова.

Според нея реакцията на ГЕРБ е основателна по принцип. Мисля, че по-скоро това е послание към г-н Кънев, който трябва да си даде сметка за ситуацията, в която се намира и е поставил и коалицията, и РБ - да говори едно, пък да прави друго, наблегна Румяна Бъчварова.