Няма проблем началниците на областни дирекции на МВР със слаби резултати да бъдат сменени. Това каза пред БНР вътрешният министър Румяна Бъчварова, след като по-рано през седмицата премиерът Бойко Борисов препоръча кадрови рокади на високо ниво там, където борбата с престъпността куца.

„Само преди една седмица това се случи в две областни дирекции - в Добрич и Разград. Това е нормалната работа и тогава, когато толкова активно и динамично работиш, трябва да се постигат резултати. Прав е премиерът – ще видим защо тези резултати са слаби там”, каза Бъчварова.

По думите й в МВР има система за комплексна оценка на работата на дирекциите на годишна база и „това, че има слаби показатели в тези дирекции трябва да се анализира и тогава да се даде цялостната оценка”.

Според вицепремиера, реформата във ведомството й би спестила минимум 65 млн. лв. годишно, които да отидат за ефективна полицейска работа. „Финансово МВР генерира непрекъснато дефицити, а нашата амбиция е тези дефицити да започнат да намаляват през годините чрез по-добра вътрешна организация”, каза още Бъчварова.

По думите й промените, свързани с обезщетенията при пенсиониране, ще влязат в сила след повече от 10 години, но целта в момента е да е ясно за всеки, влизащ в системата, каква перспектива има.