Подходът, приложен в к.к. „Слънчев бряг“ през активния летен сезон, е много „продуктивен и успешен“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която направи изненадваща нощна проверка на комплекса заедно с директора на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Бъчварова разговаря с полицейски служители на дежурство по КПП-тата и се включи в проверки по увеселителни заведения и търговски обекти, включително злополучното заведение пред което беше прострелян Димитър Желязков – Митьо Очите.

Именно след този инцидент в курорта мерките за сигурност бяха затегнати. Престъпленията не са престанали, но броят им е намалял драстично. Стигна се и до конкретни мерки, които ще бъдат въведени за оптимизиране на работата на полицията.

Досегашната работа е довела очевидно до положителни резултати: увеличил се е оборотът на търговските заведения, въведен е ред, който в началото смущавал собствениците и някои граждани. Сега обаче хората са се успокоили и вече се чувстват по-сигурни, което е и главната цел, коментира министърът.

Според нея приложения в „Слънчев бряг“ подход е много добра практика, при която всички институции на местно ниво, имащи контролни функции, работят заедно, координират усилията си и извършват съвместни проверки.

За следващия сезон Бъчварова обеща персонални камери на полицейските жилетки и таблети за моментална проверка на подозрителни лицата в базата с данни.