„Жертва в скандала с продажбата на ЧЕЗ не е властта, а са абонатите на електроразпределителното дружество и българските граждани. Затова държим да знаем как тази фирма без история и без капацитет получава такива големи банкови гаранции“. Това заяви президентът Румен Радев днес в отговор на журналистически въпрос.

Държавният глава отново призова да се даде ясен отговор кои банки са изразили готовност да финансират тази сделка, при какви механизми и дали въпросната фирма е получила политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри.

„Как така отговорните институции научават и започват да действат постфактум?“, попита президентът и добави, че все още не е получил отговори на зададените от него публично въпроси по отношение на електроразпределителното дружество.

Радев посочи също така, че вече са били споменати имена на банки, както и офшорни фирми по сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ в България и затова е много важно да бъде изяснен механизмът за финансиране на сделката.

„Отговорността за този случай остава в България. Тя не може да се търси навън“, коментира още  президентът.

Той обяви, че е готов при необходимост да проведе разговор с чешкия президент Милош Земан, както и да изпрати свой представител утре, който да присъства на съвместното заседание на парламентарни комисии по тази тема.

„Бих свикал КСНС по обща тема за енергетиката, тъй като и ЧЕЗ и АЕЦ „Белене“ са частни случаи. Големият проблем е, че няма национална стратегия за енергетиката с дългосрочен хоризонт и всичко се решава на парче и ще имаме скандал след скандал“, уточни държавният глава.